Τέλος στη ζωή του αποπειράθηκε να βάλει ένας Αμερικανός, ο οποίος κρατείται στη Βόρεια Κορέα, από απόγνωση και ενοχές, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Αϊγιαλόν Μαχλί Γκόμες, 30 ετών, εκτίει ποινή κάθειρξης οκτώ χρόνων σε καταναγκαστικά έργα, μετά την καταδίκη του τον Απρίλιο, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα.

«Λόγω του μεγάλου βάρους στη συνείδησή του, της απογοήτευσης και της απελπισίας επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο για την απελευθέρωσή του, επιχείρησε να αυτοκτονήσει», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει τις αμερικανικές εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Γκόμες και ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζει με ποιον τρόπο θα του επιβάλει αυστηρότερη ποινή.

Η υπόθεση έχει εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον στήριξε το αίτημα της Σεούλ για αυστηρές ποινικές κυρώσεις στα Ηνωμένα Έθνη αφότου η Νότια Κορέα αποφάνθηκε, με πόρισμά της, ότι η Πιονγκγιάνγκ βύθισε μία κορβέτα της τον Μάρτιο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζει τη βύθιση του πολεμικού πλοίου, χωρίς συγκεκριμένα να κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα, ανατρέποντας τις προσπάθειες της Σεούλ να κατηγορηθεί η Πιονγκγιάνγκ.

Το KCNA μετέδωσε ότι η σουηδική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, έχει ενημερωθεί για την καταδίκη του Γκόμες.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται κάθε ανάμειξη στη βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου, έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει κρατούμενους Αμερικανούς ως μέσο διαπραγμάτευσης.

Ο Γκόμες δίδασκε αγγλικά στη Σεούλ για περίπου δύο χρόνια, προτού ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο. Επίσης είχε δραστηριότητες με τις προτεσταντικές εκκλησίες.