Την ελπίδα να γίνει μία μέρα πρωθυπουργός του Πακιστάν εξέφρασε την Τετάρτη στο Όσλο η ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, λίγο προτού παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε φέτος από κοινού με τον Ινδό Καϊλάς Σατιάρτι «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση».
«Εάν μπορώ να υπηρετήσω καλύτερα την πατρίδα μου μέσω της πολιτικής και με το να γίνω πρωθυπουργός, σίγουρα θα το επιλέξω», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC η 17χρονη σήμερα Μαλάλα. «Θέλωη χώρα μου να γίνει μια προηγμένη χώρα και θέλω κάθε παιδί να παίρνει τη εκπαίδευση που του αξίζει».
Η νεαρή Πακιστανή, η νεότερη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της που ούτε ο πρωθυπουργός της Ινδίας ούτε του Πακιστάν παρέστησαν στην τελετή απονομής στο Οσλο.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ωστόσο και μόνο η παρουσία των δύο βραβευμένων έβγαλε εκατοντάδες πολίτες στους παγωμένους δρόμους της νορβηγικής πρωτεύουσας, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τους δουν έστω από μακριά.
Τον Οκτώβριο του 2012, η 15χρονη τότε Μαλάλα πυροβολήθηκε από Ταλιμπάν, επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών της χώρας της στην εκπαίδευση.
Αμέσως μετά την απονομή, η Μαλάλα δήλωσε ότι εύχεται ότι αυτό το βραβείο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα νέα κορίτσια σε όλον τον κόσμο και να τα ενθαρρύνει να πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους.