Ανακοινώθηκαν και φέτος, λίγο πριν από την απονομή των πραγματικών βραβείων Νόμπελ, τα αντι-Νόμπελ για τις πιο «κουλές» επιστημονικές έρευνες.

Τα βραβεία απονέμονται από τους συντάκτες του περιοδικού «Ιmprobable» στις πιο αστείες και περίεργες έρευνες με χρηματικό έπαθλο, μάλιστα, 10 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε που με τον αστρονομικό πληθυσμό της χώρας αυτής έχουν μηδαμινή αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά, λοιπόν, είναι τα βραβεία που δόθηκαν μάλιστα σε ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ:

– Το κοινό βραβείο Αστρονομίας και Βιολογίας κέρδισαν οι Νοτιοαφρικανοί Marcus Byrne του Πανεπιστημίου του Γουιτγουότερσραντ και Clarke Scholtz του Πανεπιστημίου της Πρετόρια, μαζί με τους Marie Dacke, Emily Baird και Eric Warrant του σουηδικού Πανεπιστημίου του Λουντ για την ανακάλυψή τους ότι τα σκαθάρια της κοπριάς προσανατολίζονται τη νύχτα, χρησιμοποιώντας τον γαλαξία μας ως σημείο αναφοράς.

– Το βραβείο Φυσικής απονεμήθηκε στον Alberto Minetti και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, επειδή συμπέραναν με τη μελέτη τους ότι οι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν πάνω στο νερό σε συνθήκες σεληνιακής βαρύτητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το βραβείο Ιατρικής δόθηκε στους Ιάπωνες ερευνητές Masateru Uchiyama, Xiangyuan Jin, Qi Zhang, Toshihito Hirai, Atsushi Amano, Hisashi Bashuda και Masanori Niimi του Πανεπιστημίου του Τόκιο για την ανακάλυψη ότι τα ποντίκια που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, επιβιώνουν περισσότερο όταν ακούνε συγκεκριμένη μουσική. Ειδικότερα, τα ποντίκια με μη συμβατό μόσχευμα, που είχαν ακούσει την όπερα La Traviata του Verdi για επτά μέρες, έζησαν δύο με τρεις φορές περισσότερο από όσα άκουσαν ήχους «new age» από την Enya.

– Το βραβείο Ψυχολογίας πήρε ο Brad Bushman του Πανεπιστημίου του Οχάιο για την ανακάλυψη ότι κάποιος αισθάνεται εσφαλμένα πιο ελκυστικός, όταν έχει πιει πολύ αλκοόλ (σ.σ.: εάν αυτό θεωρείται εν έτει 2013 ανακάλυψη).

– Το βραβείο Πιθανοτήτων απονεμήθηκε σε ομάδα ζωολόγων του Αγροτικού Κολεγίου της Σκωτίας υπό τον Bert Tolkamp για την ανακάλυψη αφενός ότι όσο περισσότερο χρόνο μια αγελάδα μένει ξαπλωμένη, τόσο πιθανότερο είναι σύντομα να σηκωθεί, και αφετέρου ότι, από τη στιγμή που θα σταθεί όρθια, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα πόσο σύντομα θα ξαπλώσει πάλι.

– Το βραβείο Μηχανικής στο πεδίο της ασφάλειας δόθηκε στον εκλιπόντα Gustano Pizzo για την εφεύρεση ενός ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος που παγιδεύει σε ένα δέμα έναν αεροπειρατή, πετώντας τον μετά αυτόματα με ένα αλεξίπτωτο έξω από το αεροπλάνο!

– Το βραβείο Χημείας πήρε μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα υπό τον Shinsuke Imai για την ανακάλυψη ότι η βιοχημική διαδικασία που κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε, όταν καθαρίζουν κρεμμύδια, είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

– Το βραβείο Ειρήνης απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο οποίος απαγόρευσε το χειροκρότημα δημοσίως, καθώς και στην αστυνομία της χώρας του, η οποία συνέλαβε έναν μονόχειρα άνδρα με την κατηγορία ότι χειροκρότησε (σ.σ.: αληθινό γεγονός).

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης