Ένα νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας το οποίο αναπτύσσει το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ πέρασε με επιτυχία τις προχωρημένες δοκιμές στις οποίες υποβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο και θα αρχίσει να αναπτύσσεται από το 2016.
Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφεραν ότι το σύστημα, που έχει την κωδική ονομασία «Σφεντόνα του Δαυίδ», υποβλήθηκε σε δοκιμές την περασμένη εβδομάδα αλλά και χθες Τρίτη – την ημέρα που εξέπνεε τυπικά η προθεσμία που είχε τεθεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στη διαπραγμάτευση αυτή αντιτάχθηκε επανειλημμένα η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία θεωρεί απειλή για την ύπαρξη της χώρας το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά οπλοστάσιο. Σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι μεγάλες δυνάμεις να επιδιώξουν να συναφθεί μια «καλύτερη συμφωνία».
Το σύστημα Σφεντόνα του Δαυίδ, ή Μαγικό Ραβδί στα εβραϊκά, αναπτύσσεται από την κρατική ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems Ltd και την αμερικανική Raytheon Co. από κοινού. Είναι σχεδιασμένο για να καταρρίπτει πυραύλους με δραστικό βεληνεκές μεταξύ 100 και 200 χιλιομέτρων και ουσιαστικά καλύπτει τα κενά που αφήνουν το σύστημα Σιδηρούς Θόλος για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκές και Βέλος, για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία ήδη είναι επιχειρησιακά ενεργά.
Ο επιτυχείς νέες δοκιμές αναμένεται να ενισχύσουν την υποστήριξη για το σύστημα αυτό, τόσο στις τάξεις των Αμερικανών κοινοβουλευτικών, όσο και στο Ισραήλ, για την περαιτέρω χρηματοδότηση της ανάπτυξής του. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν από Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τη Σφεντόνα του Δαυίδ και άλλα πυραυλικά συστήματα κατά 317 εκατομμύρια δολάρια, πέραν των $158 εκατ. που έχουν ήδη ζητηθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2016.
Οι πιο πρόσφατες δοκιμές έγιναν υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και αναβλήθηκαν τουλάχιστον μία φορά, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά.