Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν φέρεται να είχε ζωντανές νυχτερίδες στο εσωτερικό του, όπως δείχνει βίντεο που συνέθεσε ομάδα ερευνητών, το οποίο ανατρέπει τους ισχυρισμούς των ειδικών του ΠΟΥ για την προέλευση του COVID-19 που έκαναν λόγο για συνομωσίες σχετικά με την ύπαρξη των ζώων στο εργαστήριο.

Το βίντεο προβλήθηκε από το Sky News Australia και δείχνει ζωντανές νυχτερίδες σε κλουβιά σε κινεζικό εργαστήριο, χωρίς να είναι σαφές πού έχει τραβηχτεί το υλικό.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο (στο 7:45-7:50 οι νυχτερίδες):

 

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τα πλάνα εντόπισε μια ομάδα που αυτοαποκαλείται ως «οι υπόγειοι ερευνητές», και η οποία δήλωσε πως στοχεύει στην αποκάλυψη της προέλευσης του Covid-19.

Αναφέρεται ότι το βίντεο τράβηξε η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και πως δημιουργήθηκε με την ευκαιρία του ανοίγματος του εργαστηρίου επιπέδου 4 της Γουχάν τον Μάιο του 2017.

Η ομάδα ονομάζεται DRASTIC (Decentralized Radical Autonomous Search Team Investigating COVID-19 – Αποκεντρωμένη Ριζοσπαστική Αυτόνομη Ομάδα που ερευνά την Covid) και συγκέντρωσε μια λεπτομερή σειρά εγγράφων, εικόνων και εργαστηριακών δεδομένων που φέρονται να προέρχονται από το εργαστήριο της Γουχάν.

Η έκθεση 144 σελίδων, με τίτλο «Εργαστήρια στη Γουχάν, έρευνα για τις νυχτερίδες και τη βιο-ασφάλεια», δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο Research Gate.

Αποσπάσματα από πλάνα που περιείχε η έκθεση, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Sky News στην Αυστραλία το βράδυ της Κυριακής και χαρακτηρίστηκαν ως «παγκόσμια αποκλειστικότητα». Αργότερα ανέβηκαν στο YouTube με τίτλο: «Πλάνα αποδεικνύουν ότι φυλάσσονταν νυχτερίδες σε εργαστήριο της Γουχάν».

Ειδικότερα, δείχνουν νυχτερίδες μέσα σε ένα κλουβί καθώς και έναν ερευνητή να ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα ζωντανό σκουλήκι. Επιπλέον, μια φωτογραφία δείχνει μια ομάδα ερευνητών να «αιχμαλωτίζει νυχτερίδες», ενώ μια άλλη δείχνει μια νυχτερίδα να κρέμεται από το καπέλο μιας γυναίκας.

Εάν τα πλάνα είναι αληθινά, τότε διαψεύδουν τον Πίτερ Νταζάκ, ζωολόγο και μέλος της ομάδας του ΠΟΥ που ερευνά την προέλευση της πανδημίας και ο οποίος είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι «δεν είχαν σταλεί νυχτερίδες στο εργαστήριο της Γουχάν», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το παραπάνω «μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας».