Μυστικά έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία ‘90 αποκαλύπτουν ότι η Shell είχε αναπτύξει «στενή συνεργασία» με τον στρατό της Νιγηρίας, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις για την κατάπνιξη αντιδράσεων πολιτών και ακτιβιστών ενάντια στις δραστηριότητες της εταιρίας σε περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian».

Ειδικότερα, η εταιρία φέρεται να διέθετε τεράστια ποσά προκειμένου ο στρατός να διαλύει ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην μόλυνση, πραγματοποιώντας ακόμη και επιδρομές σε χωριά των οποίων οι κάτοικοι υπήρχαν υποψίες ότι αντιτίθενται στα σχέδια της. Ο πετρελαϊκός κολοσσός δεν είχε αρνηθεί ποτέ ότι οι εργασίες άντλησης πετρελαίου στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ωστόσο είχε επανειλημμένα τονίσει ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μια από τις πρώτες της προτεραιότητες.

Ακτιβιστές της φυλής Ογκόνι, η οποία κατοικεί στην περιοχή περιμετρικά του Δέλτα ανέφεραν ότι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι νέες επιδρομές του στρατού.

Η Shell είχε κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τη νιγηριανή κυβέρνηση στην εκτέλεση του συγγραφέα Κεν Σάρο – Σίουα, το 1995, και άλλων ηγετών της φυλής Ογκόνι. Τελικά, ο πετρελαϊκός κολοσσός κατέβαλε το ποσό των 15,5 εκατ. δολαρίων στις οκτώ πληγείσες οικογένειες στο πλαίσιο συμβιβασμού.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που βγήκαν στη δημοσιότητα ήταν και μια επιστολή του 1994 σύμφωνα με την οποία η Shell συμφωνούσε να πληρώσει μία μονάδα του νιγηριανού στρατού προκειμένου να ανακτήσει ένα φορτηγό της εταιρίας, ενέργεια που προκάλεσε τον θάνατο σε ένα μέλος της φυλής Ογκόνι, τραυματίζοντας βαριά άλλα δύο.

Τότε εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει ότι τα χρήματα δίνονταν «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και παροχής θετικού κινήτρου για μελλοντικές αναθέσεις αποστολών».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας