Ανέλαβε προσωπικά την υπόθεση Κασόγκι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως καταδεικνύεται από την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του AKP.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε από την αρχή πως έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη δύο ομάδες
Χαρακτήρισε την ενέργεια των Σαουδαράβων ως προσχεδιασμένη και βάρβαρη, ενώ επεσήμανε πως πρόκειται για πολιτική δολοφονία, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση του Ριάντ προχώρησε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο.
«Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει» διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είπε ότι συνομίλησε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και συμφώνησαν για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία έχει ήδη αρχίσει το έργο της.
Δύο ομάδες Σαουδαράβων, αποτελούμενες από 15 άτομα, ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Κασόγκι, πρόσθεσε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας και τη χρησιμοποίηση του σωσία του Τζαμάλ Κασόγκι, γεγονός που οι Αρχές του Ριάντ αρνήθηκαν.
Μία ομάδα εννέα ατόμων, στην οποία περιλαμβάνονται και στρατηγοί, ήλθε στην Τουρκία από τη Σαουδική Αραβία, είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σχεδιάσθηκε ημέρες πριν από την 2α Οκτωβρίου, οπότε ο δημοσιογράφος εξαφανίσθηκε μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι ομάδα από τρεις Σαουδάραβες ερεύνησε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα πριν από τη δολοφονία.
«Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδα των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως την έρευνα; Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις» πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η δολοφονία του Κασόγκι είναι ειδεχθής, μία αποτρόπαια πράξη που δεν πρέπει να καλυφθεί. Ο θάνατος του Κασόγκι αποτελεί διεθνή υπόθεση, μία υπόθεση που η Τουρκία θα κυνηγήσει… Όσοι έχουν εμπλακεί πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» τόνισε μεταξύ άλλων.
«Πολιτική δολοφονία»
«Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία ότι η δολοφονία ήταν σχεδιασμένη υπόθεση. Η Τουρκία και ο κόσμος θα ικανοποιηθούν όταν όλοι οι εντολείς και οι αυτουργοί λογοδοτήσουν. Κι άλλες χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην έρευνα» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «περιλαμβανομένων των εντολέων», πρέπει να τιμωρηθούν.
«Η παγκόσμια συνείδηση δεν θα κατευνασθεί παρά μόνο όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αυτουργοί και εντολείς, θα έχουν τιμωρηθεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP στο τουρκικό κοινοβούλιο ζητώντας από το Ριάντ οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στην Σαουδική Αραβία «να δικασθούν στην Κωνσταντινούπολη», αυξάνοντας παράλληλα την πίεση επί της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ερντογάν δεν έκανε σημαντικές νέες αποκαλύψεις για τα στοιχεία της υπόθεσης που μέχρι σήμερα οι τουρκικές αρχές είχαν διαχειρισθεί μέσω προσεκτικά ενορχηστρωμένων διαρροών στον τουρκικό Τύπο.
Ο άνθρωπος του Ερντογάν
Ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε Άραβας δημοσιογράφος. Εξαρχής εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλάμ και αποκάλυψε στο αραβικό κοινό τις «ηρωικές πράξεις» του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, όταν Αμερικανοί και Σαουδάραβες τον χρηματοδοτούσαν για να αντιμετωπίσει τους Σοβιετικούς.
Από πολύ νωρίς ο Κασόγκι εντάχθηκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Το 2003 αποκήρυξε την αλ Κάιντα, όταν η οργάνωση αυτή ξεκίνησε χτυπήματα κατά σαουδαραβικών στόχων. Από πολύ νωρίτερα όμως, και συγκεκριμένα από τη νεαρή του ηλικία, συνεργάστηκε στενά με τον μέντορά του και αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του σαουδαραβικού βασιλείου Τουρκία Αλ Φαϊζάλ.
Αυτός ο άνθρωπος ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του από το 1977 έως το 2003.
Κατά την εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ, οΤζαμάλ Κασόγκι βρισκόταν πολύ κοντά στον Μοχάμεντ Μόρσι (ή όπως τον αποκαλούν οι Άραβες Μοχάμεντ Μούσρι). Ο Μούσρι εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου για να συλληφθεί μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Σίσι. Τότε εξεδιώχθη από το Κάιρο όλη η αντιπροσωπεία που περιστοίχιζε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μούσρι. Αποχώρησαν και όλοι οι σύμβουλοι του Ταγίπ Ερντογάν. Έκτοτε ο Τζαμάλ Κασόγκι απολάμβανε καθεστώς ασυλίας στην Τουρκία. Λίγο πριν από το 2016, ο Τζαμάλ Κασόγκι ανέλαβε για δεύτερη φορά το τιμόνι της εφημερίδας «Al Vatan» (Η πατρίδα) στο Ριάντ. Η κατάσταση αυτή δεν διατηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού εκδηλώθηκε το λεγόμενο Παλατιανό πραξικόπημα, όπου επικράτησε ο σημερινός βασιλιάς, ο οποίος όμως λόγω ασθένειας παρέδωσε αμέσως τα ηνία της χώρας στον γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Μπιν Σαλμάν.
Ο Κασόγκι ήταν συνδεδεμένος με την προηγούμενη ηγεσία, η οποία είχε ως επικεφαλής τον πρίγκιπα Ταλάλ. Τότε ο Κασόγκι αναχωρεί από τη Σαουδική Αραβία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αρχίζει να δημοσιογραφεί σε καθεστώς συνεργασίας με την «Washington Post». Συνέχισε όμως την πολιτική του δράση ενάντια στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι και ο ισχυρός άνδρας του καθεστώτος. Αυτήν του τη δράση πλήρωσε ο Τζαμάλ Κασόγκι με τη ζωή του.