Είχαμε την εντύπωση πως τα είδαμε όλα με τις αποκαλύψεις για τα Panama Papers ή τα «αρχεία του Λουξεμβούργου», αλλά τελικά δεν ξέραμε τίποτα. Έπρεπε να βγουν στη φόρα τα ηλεκτρονικά αρχεία μέσω της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικής Δημοσιογραφίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, για να πληροφορηθούμε πως πίσω από μία νομική εταιρεία που εδρεύει στις Μπαχάμες η παγκόσμια ελίτ του πλούτου έκρυβε τους λογαριασμούς της.
Ακόμη και η νομενκλατούρα της Δημοκρατίας του Κονγκό, που ελέγχει τα γνωστά για τον πλούτο τους ορυχεία της χώρας, συμπεριλαμβάνεται στα Paradise PapersΟι Εγγλέζοι σε ένδειξη σεβασμού προς τον βασιλικό θρόνο λένε «God Save the Queen». Δεν ξέρουμε μετά τις αποκαλύψεις πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες της Αγγλίας κατά κύριο λόγο, αφού η βασίλισσά τους φέρεται να έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε Fund στα νησιά Cayman της Καραϊβικής.
Ο προσωπικός εμπορικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Wilbur Ross, φαίνεται να έχει άμεση σχέση με εταιρεία του γαμπρού του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο έξοχος στις δημόσιες σχέσεις και εξαιρετικά αγαπητός πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, φέρεται να διατηρεί αφορολόγητο τραστ, επίσης στα νησιά Cayman. Στο «μικροσκόπιο» έχει τεθεί και ο Bono των U2.
Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike και η Apple, πολύ γνωστά ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας και της παγκόσμιας τηλεόρασης καθώς και μέλη του παγκόσμιου κλειστού κλαμπ του πλούτου, με δισεκατομμύρια δολάρια σε αφορολόγητα κεφάλαια, με ιδιωτικά αεροσκάφη και υπερπολυτελή γιοτ, βρίσκονται επίσης σε αυτήν τη λίστα.
Ακόμη και η νομενκλατούρα της Δημοκρατίας του Κονγκό, που ελέγχει τα γνωστά για τον πλούτο τους ορυχεία της χώρας, συμπεριλαμβάνεται στα Paradise Papers. Τέλος, δύο γνωστότατοι Ρώσοι ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχοι που έχουν αγοράσει μεγάλα μερίδια από τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Άρσεναλ και της Έβερτον αναγνωρίζονται σε αυτόν τον κατάλογο.
Από σήμερα οι ηγέτες όλου του κόσμου, όπως ο Τραμπ ή η Τερέζα Μέι, θα βρεθούν υπό πίεση, δεδομένου ότι συνεργάτες τους, υπουργοί τους, συνομιλητές τους έχουν εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση. Εκτέθηκαν, όμως, ανεπανόρθωτα και οι μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στον πλανήτη και που, όπως αποδεικνύεται, έκρυβαν τα κέρδη τους στον φορολογικό αυτόν παράδεισο, χωρίς να πληρώνουν φράγκο.
Μετά τα Panam Papers προ ενός έτους δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως ο παγκόσμιος πλούτος μπορεί και βρίσκει τρόπους για να διασφαλίσει το αφορολόγητο των κερδών του. Τα Paradise Papers, ωστόσο, αποδεικνύουν πως στον παγκόσμιο σύγχρονο καπιταλισμό δεν υπάρχει πια ούτε ιερό ούτε όσιο και πως ο κάθε ισχυρός βασιλιάς ή χρηματιστής, υπουργός ή πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να παρανομήσει με ασφάλεια.
Μόνο που το Internet είναι εδώ και η οσμή του χρήματος προκαλεί το ενδιαφέρον αυτής της άτυπης νέας παγκόσμιας «χωροφυλακής», που είναι η σύγχρονη κοινωνική τάξη των hackers. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας από αυτούς τους «παραβιαστές» του παγκόσμιου διαδικτυακού χώρου, ευτυχώς αποκαλύπτει το τι κρύβεται πίσω από τις λαμπερές προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής και της Διεθνούς του πλούτου.
Πατήστε εδώ για να δείτε την έρευνα και ονόματα εμπλεκομένων
Διαβάστε επίσης: