Πολιορκία έξω, χαοτική η κατάσταση μέσα στο συνεδριακό κέντρο στην Κοπεγχάγη.

Η Ινδία έκανε λόγο για το «απόλυτο παζάρι», το Τουβαλού συνέκρινε τη διάσκεψη με τον Τιτανικό και η Βραζιλία παραπονέθηκε στη δανική προεδρία, γιατί ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ήταν αποκλεισμένος από τη σκληρή υπηρεσία ασφαλείας.

Από το πρωί, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του Bella Center, έδρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, έχουν συλληφθεί περισσότερα από 200 άτομα.

Από τα ξημερώματα, ο σταθμός του μετρό που εξυπηρετεί το κέντρο ήταν κλειστός, περιορισμοί εφαρμόσθηκαν στην είσοδο των εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ένα ελικόπτερο βρισκόταν σε πτήση επάνω από το χώρο.

Στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ προειδοποίησε πως ό,τι είναι να συμβεί πρέπει να συμβεί μέχρι την Παρασκευή: «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Ας είμαστε σαφείς».

Μια υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή 25 υπουργών, ανάμεσά τους και έξι ευρωπαίοι, είχε προγραμματισθεί για τη 13.00 (ώρα Ελλάδος), ώστε να αρχίσει η κατάρτιση ενός κειμένου συμφωνίας, που θα πρέπει να εγκριθεί την Παρασκευή από τους 120 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, από τους οποίους ορισμένοι έχουν ήδη φθάσει, όπως ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ και ο βρετανός Γκόρντον Μπράουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε ήδη στο BBC την απαισιοδοξία του, κρίνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας «είναι πολύ δύσκολη».

Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι προετοιμάζονται για λευκές νύκτες, δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους, αφού πέρασαν ήδη μια νύκτα διαπραγματεύσεων, η οποία θα επιτρέψει στη δανική προεδρία της διάσκεψης τη σύνταξη σχεδίου συμφωνίας από σήμερα.

«Είμαι λίγο ανήσυχος, διότι μένει τόση δουλειά να γίνει. Φοβάμαι μήπως συμβεί κάτι άλλο, διότι τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής για το κλίμα Μπρις Λαλόντ, κατηγορώντας για διαδικαστική αδεξιότητα την προεδρεύουσα Δανή υπουργό Κόνι Χέντεγκαρντ, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγη ώρα, για να δώσει τη θέση της στο Δανό πρωθυπουργό Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.

Ο γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο για την προσπάθεια της Κόνι Χέντεγκαρντ να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στις διαπραγματεύσεις που έρχονταν σε αντίθεση με τον επίσημο ρυθμό του ΟΗΕ.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες φοβούνται πάντα ένα πραξικόπημα των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών, και όλα αυτά προκάλεσαν πολλές εντάσεις», εξήγησε.

Η οργή των αφρικανικών χωρών προκάλεσε χθες τη διακοπή των εργασιών και οδήγησε στην απώλεια μισής ημέρας εργασιών για τους διαπραγματευτές.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρέντρικ Ράινφελντ εξέφρασε σήμερα, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, η οποία θα επιτρέπει την υλοποίηση του στόχου μείωσης κατά 2 βαθμούς Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας στη γη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς απόφαση για τη χορήγηση αριθμητικά προσδιορισμένης βοήθειας προς τις φτωχές χώρες.

Στο στάδιο αυτό, το μόνο θέμα ως προς το οποίο υπάρχει συναίνεση είναι η χορήγηση άμεσης βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από το 2010, προς τις πιο φτωχές χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αναλάβει μόνη της το βάρος της χορήγησης 10 δις μέσα στο 2010 και το 2012, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επ΄αυτού.

Στόχος της διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας για την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία να μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2013.

Διαβάστε ακόμη:
Μαζικές συλλήψεις στην Κοπεγχάγη Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009, 14:34