Το Ιράν προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, μετέδωσε το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, επικαλούμενο έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα πολιτικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.
Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.
Νωρίτερα η Αίγυπτος είχε δώσει οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μεσούσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Η NOTAM, μια προειδοποίηση ασφαλείας που εκδόθηκε σήμερα προς τους κυβερνήτες, ανέφερε πως η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους έκδοσης της NOTAM.
«Όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην προειδοποίηση, που αναφέρεται σε αυτό το διάστημα τριών ωρών.
«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ και με τη σειρά της μιας ευρύτερης διαταραχής του εναέριου χώρου, την ίδια στιγμή ενδέχεται να υπάρχει άλλος λόγος», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.
⚡️BREAKING:
Egyptian planes are actively avoiding Iranian airspace.
Such a NOTAM from Egypt is unusual and may indicate a potential Iranian response to Israel because the last attack on Israel took place in the night during this timeframe. pic.twitter.com/NSbqcuR5JY
— Current Report (@Currentreport1) August 7, 2024
Η απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία Χανίγια θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», δηλώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι σε ανακοίνωσή του σήμερα.
Το Ιράν και η οργάνωση Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στην ισλαμική πρωτεύουσα στις 31 Ιουλίου. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει, ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τη δολοφονίνα.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Χανίγια δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος.
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους να φύγουν “αμέσως” από τη Μπέιτ Χανούν και τη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν σήμερα νέες εντολές εκκένωσης σε περιοχές της βόρειας Γάζας που ήταν οι πρώτες οι οποίες είχαν χτυπηθεί, στην αρχή του πολέμου με τη Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε ανάρτησε τις εντολές εκκένωσης για πολλές συνοικίες της Μπέιτ Χανούν και της Μπέιτ Λαχίγια, δύο πόλεις που είναι πλέον κατεστραμμένες σε μεγάλο βαθμό. Είχαν προηγηθεί εκτοξεύσεις ρουκετών από την περιοχή αυτή εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν μπει στις πόλεις όταν ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Η Χαμάς και τρομοκρατικές οργανώσεις εκτοξεύουν ρουκέτες από την περιοχή σας προς το Κράτος του Ισραήλ. Οι IDF (σ.σ. ο στρατός) θα δράσει αποφασιστικά και αμέσως εναντίον τους» ανέφερε ο Αντράε στο μήνυμα που στάλθηκε σε κινητά τηλέφωνα και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προς τους Παλαιστίνιους κατοίκους. «Για τη δική σας ασφάλεια, απομακρυνθείτε αμέσως στα γνωστά καταφύγια στο κέντρο της Πόλης της Γάζας», πρόσθεσε.
Σε μια γειτονιά της Πόλης της Γάζας, την Αλ Τούφα, από ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Λίγο αργότερα άλλοι 10 Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά πλήγματα στο Χαν Γιουνίς. Από το ένα πλήγμα, εναντίον μιας μοτοσικλέτας στο δυτικό Χαν Γιουνίς έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι ενώ άλλοι επτά σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό σε έναν καταυλισμό στο Αμπασάν, στα ανατολικά.
Η Τεχεράνη προτρέπει τη Δύση να σταματήσει να στηρίζει το Ισραήλ προκειμένου να “αποφευχθεί ο πόλεμος”
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προέτρεψε σήμερα τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος, εν μέσω των φόβων για μια στρατιωτική κλιμάκωση μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια, την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.
«Εάν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο και την ανασφάλεια στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να πωλούν όπλα και να στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ιρανική προεδρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι χώρες «στηρίζουν ένα καθεστώς που δεν εφαρμόζει κανέναν διεθνή νόμο και κανόνα».
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί ότι το να αποφύγει τον πόλεμο και να προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της» συνέχισε ο Πεζεσκιάν, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι «στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και νόμων, δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή μπροστά στις παραβιάσεις των συμφερόντων της και της ασφάλειάς της».
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες της Δύσης να «υποχρεώσουν αυτό το καθεστώς (Ισραήλ) να βάλει τέλος στη γενοκτονία και στις επιθέσεις εναντίον της Γάζας και να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός».
Η δολοφονία Χανίγια ενέχει κίνδυνο «ευρύτερης σύγκρουσης», προειδοποιεί ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας
Η «επαίσχυντη» δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κινδυνεύει να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια «ευρύτερη σύγκρουση», προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γκάμπιας Μαμαντού Τανγκάρα απήθυνε ομιλία κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού που γίνεται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτή η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ζητήθηκε από το Ιράν, το οποίο κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.
«Αυτή η επαίσχυντη ενέργεια κλιμακώνει μόνο τις υπάρχουσες εντάσεις και τους κινδύνους που οδηγούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Τανγκάρα, η χώρα του οποίου ασκεί την επί περιτροπής προεδρία του ΟΙΣ.
Η δολοφονία Χανίγια «δεν θα καταπνίξει την παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά αντίθετα θα την ενισχύσει, δίνοντας τον χαρακτήρα του επείγοντος για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα για τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των εθνών-κρατών είναι θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν τη διεθνή τάξη», συμπλήρωσε.
Η συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αναμένεται να εξετάσει «τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΙΣ.
Γαλλία-Ιράν: “Μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση δεν συμφέρει κανέναν”, είπε ο πρόεδρος Μακρόν στον Ιρανό ομόλογό του Πεζεσκιάν
O πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε σήμερα τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν να «απομακρυνθεί από τη λογική των αντιποίνων» και να «κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια “νέα στρατιωτική κλιμάκωση”» στην περιοχή, μετά τη δολοφονία το πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια στην Τεχεράνη.
«Μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση δεν συμφέρει κανέναν, περιλαμβανομένου του Ιράν, και θα έβλαπτε με μόνιμο τρόπο την περιφερειακή σταθερότητα», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Ελιζέ σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ηγετών.
«Το Ιράν πρέπει επίσης να δεσμευτεί να καλέσει τους παράγοντες αποσταθεροποίησης που στηρίζει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μία ανάφλεξη», συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.
Η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή απέναντι στην επιθετικότητα, δηλώνει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν
Το Ιράν δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλό απέναντι στην επιθετικότητα κατά των συμφερόντων και της ασφάλειάς του, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω αύξησης των περιφερειακών εντάσεων μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Λίβανος-Ισραήλ: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες από ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.
Το υπουργείο τόνισε ότι επίσης έξι τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση που είχε στόχο μια μοτοσικλέτα στην πόλη Ζουγουάρα στο νότιο Λίβανο.
Δεν έγινε αμέσως σαφές αν τα θύματα ήταν μέλη της Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε σχόλιο.
Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο.
Έκτοτε, περισσότεροι από 120 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τη λιβανέζικη πλευρά. Επιπλέον, πάνω από 350 μέλη της Χεζμπολάχ και Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Γιαχία Σινουάρ: Πώς ο άνθρωπος που κρύβεται στις σκιές θα επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου
O διορισμός του Γιαχία Σινουάρ ως ανώτατου ηγέτη της Χαμάς επισημοποιεί έναν ρόλο που ανέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, όταν η αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, της οποίας θεωρείται ο εγκέφαλος, οδήγησε στο πιο αιματηρό κεφάλαιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Θεωρείται ως σκληροπυρηνικός με στενότερους δεσμούς με την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς από τον προκάτοχό του, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν τον περασμένο μήνα. Για τον θάνατό του το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και οι σύγκρουση των δύο έχει εντείνει τους φόβους για το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει έναν εκτεταμένο περιφερειακό πόλεμο.
Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείτο ότι είχε ήδη τον τελικό λόγο για οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα και την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Ισμαήλ Χανίγια που έμενε στο Κατάρ, ο Σινουάρ κρύβεται βαθιά μέσα στη Γάζα και οι μεσολαβητές υποστηρίζουν ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες για να ανταλλάξουν μηνύματα μαζί του. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί τη Χαμάς, μία οργάνωση με στελέχη σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η Χαμάς έχει επιβιώσει από τη δολοφονία αρκετών κορυφαίων ηγετών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες , διατηρώντας παράλληλα υψηλό βαθμό εσωτερικής συνοχής – και η επιλογή του Σινουάρ, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερο καταζητούμενους του Ισραήλ, για πολλούς ερμηνεύεται ως ένδειξη περιφρόνησης.
Αλλά η Χαμάς δεν αντιμετώπισε ποτέ μια κρίση αυτού του μεγέθους – και ο άνθρωπος που τη δημιούργησε τώρα είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση των επιπτώσεων.
Ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στο ΙσραήλΧανίγια ήταν βετεράνος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος είχε διατελέσει κάποτε πρωθυπουργός της Παλαιστίνης και τα τελευταία χρόνια διαχειριζόταν τις υποθέσεις της Χαμάς από τη βάση του στο Κατάρ.
Ενώ η Χαμάς πάντα υποστήριζε τον ένοπλο αγώνα, ο Χανίγια και άλλοι εξόριστοι ηγέτες είχαν εκφράσει περιστασιακά έναν πιο μετριοπαθή λόγο, αφήνοντας ακόμη και ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτούν μια πιθανή λύση δύο κρατών, αν και αρνούνταν επίσημα να αναγνωρίσουν το Ισραήλ.
Ο Σινουάρ, αντίθετα, πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στις ισραηλινές φυλακές και είπε στους ανακριτές ότι είχε σκοτώσει 12 Παλαιστίνιους που φέρονταν ως ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ, αποκτώντας τη φήμη του σκληρού τόσο μεταξύ των παλαιστινίων όσο και των ισραηλινών.
Αυτός και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο σκιώδης επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε σε πρόσφατο χτύπημα, πέρασαν χρόνια οικοδομώντας τη στρατιωτική δύναμη της ομάδας και πιστεύεται ότι είναι οι εγκέφαλοι της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, «ο Χανίγια είχε παίξει μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια να πείσει τον Σινουάρ να αποδεχθεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ», δήλωσε ο Χιου Λόβατ, ειδικός στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Ο Σινουάρ έχει επιμείνει στα αιτήματα για την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων, την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και μια διαρκή κατάπαυση του πυρός — παρόλο που σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο, που έχει ερημώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί πλήρως η Χαμάς και όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
«Η δολοφονία του Χανίγια έφερε ήδη τις διαπραγματεύσεις πίσω», λέει η Λίνα Χατίμπ, ειδική στη Μέση Ανατολή του think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο. «Αυτή η κίνηση της Χαμάς κάνει τις διαπραγματεύσεις ακόμη πιο δύσκολες».
Ο Sadeq Abu Amer, επικεφαλής της Ομάδας Palestinian Dialogue, ενός think tank που εδρεύει στην Τουρκία, είπε ότι ενώ η ανάδειξη του Σινουάρ μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια «πρόκληση για το Ισραήλ», η επίτευξη συμφωνίας παραμένει δυνατή. «Ο Σινουάρ στον νέο του ρόλο, μπορεί να κάνει ένα βήμα που θα εκπλήξει τους πάντες», προσθέτει ο ίδιος.
Η πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο ο Σινουάρ θα οδηγήσει τη Χαμάς είναι δύσκολο λόγω της μυστικότητας γύρω του.
Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί από την αρχή του πολέμου, αλλά και πριν από τις 7 Οκτωβρίου είχε κάνει μόνο σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις. Είναι πιθανό να κρύβεται βαθιά μέσα στο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς και σε μεγάλο βαθμό είναι αποκομμένος από τον έξω κόσμο.
Ενώ μπορεί να αναμένεται ότι θα καθορίσει τη συνολική πολιτική και θα λάβει την τελική απόφαση για οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τις καθημερινές επιχειρήσεις της Χαμάς στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και αλλού είναι πιθανό να τις διαχειρίζονται οι εξόριστοι ηγέτες της στο Κατάρ, τον Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράν.
«Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία μπορεί να πάρει μια απόφαση και υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορούν να αποφασίσουν οι αναπληρωτές του και τα υπόλοιπα μέλη του πολιτικού γραφείου», είπε ο Χάνι αλ-Μάσρι, ένας βετεράνος Παλαιστίνιος αναλυτής που έχει συναντήσει το μεγαλύτερο μέρος των ηγετών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Χανίγια και Σινουάρ.
Η Χαμάς έχει μακρά ιστορία επιμονής μετά τη δολοφονία των κορυφαίων ηγετών της – συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το 2004.
Αλλά ποτέ δεν αντιμετώπισε μια εκστρατεία στοχευμένων δολοφονιών τέτοιας κλίμακας.
Το Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει πολλούς διοικητές της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Ντέιφ, τον θάνατο του οποίου η Χαμάς ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε. Ένας άλλος κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς, ο Σάλεχ Αρούρι , σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό τον Ιανουάριο. Η σειρά των στοχευμένων δολοφονιών πιθανότατα οδήγησε άλλους ηγέτες της Χαμάς να περιορίσουν τις κινήσεις και τις επαφές τους.
Αυτό θα μπορούσε τελικά να υποβαθμίσει την οργάνωση, παρόλο που απολαμβάνει την υποστήριξη πολλών —αλλά όχι των περισσότερων— Παλαιστινίων .
«Η εξάλειψη από το Ισραήλ ανώτερων ηγετών της Χαμάς που δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν πιθανότατα είχε ποιοτικό αντίκτυπο στο κίνημα», είπε ο Λόβατ. «Πιο θεμελιωδώς, ωστόσο, η δολοφονία υψηλόβαθμων στελεχών όπως του Αρούρι και του Χανίγια φαίνεται ότι οδήγησε το κίνημα σε μια πιο σκληρή κατεύθυνση».
Μαραθώνιο διαβουλεύσεων έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ για να κατευνάσουν τα πνεύματα στη Μέση Ανατολή
Προσπάθειες να αποτρέψουν την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή γίνονται τα τελευταία 24ωρα από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου να εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να καταφέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές του Ιράν και του Ισραήλ να μην κλιμακώσουν την ένταση, όπως γράφει σήμερα η Washington Post.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν -αναφέρει το δημοσίευμα- αγωνίζεται να αποτρέψει μια έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή και τον υψηλό κίνδυνο που απειλεί να εκτροχιάσει μια πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η υποψήφιος των Δημοκρατικών για πρόεδρος, συναντήθηκαν με τους κορυφαίους συμβούλους τους στην αίθουσα διασκέψεων του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα 05/08 για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ .
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να μεταφέρουν πρόσθετα στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης μιας μοίρας αεροσκαφών F-22 και ναυτικών αντιτορπιλικών, πιο κοντά στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην άμυνα της περιοχής ενάντια σε μια επικείμενη επίθεση από την Τεχεράνη, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken την ίδια ώρα ηγείται ενός διπλωματικού μαραθώνιου για την άσκηση έμμεσης πίεσης στο Ιράν, ζητώντας από κορυφαίους αξιωματούχους στο Κάιρο, τη Βαγδάτη και άλλες αραβικές πρωτεύουσες να συμβάλλουν για να περιοριστεί οποιαδήποτε επιθετική απάντηση από την Τεχεράνη και, ενδεχομένως, τους μαχητικούς συμμάχους της.
«Κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική δραστηριότητα με συμμάχους και εταίρους, μεταφέροντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Κοινοποιήσαμε αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ».
Η περιοχή παρέμεινε πάντως, σε δύσκολη θέση την Τρίτη 06/08 καθώς οι αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να ακυρώνουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό και οι δυτικές κυβερνήσεις συμβούλευσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο. Την ένταση μεγάλωσαν οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα σε ομιλία του την Τρίτη όπου είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να απαντήσουμε όλοι αμέσως, ή ίσως ο καθένας από εμάς να απαντήσει στη δική του ώρα, με τον δικό του τρόπο, με τους δικούς μας στόχους».