Ο ισραηλινός κατάσκοπος Τζόναθαν Πόλαρντ αφέθηκε χτες ελεύθερος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Τζόναθαν Πόλαρντ, υπηρετούσε ως αναλυτής του αμερικανικού Ναυτικού.

Ο κατάσκοπος που είχε καταδικασθεί επειδή είχε παραδώσει άκρως απόρρητα αμερικανικά έγγραφα στο Ισραήλ, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Η φυλάκιση του Τζόναθαν Πόλαρντ είχε προκαλέσει εδώ και χρόνια τριβές ανάμεσα στις δύο στενά σύμμαχες χώρες.

Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ από τον Εχούντ Μπαράκ ως το Μπενιαμίν Νετανιάχου επί χρόνια προσπαθούσαν με προσωπικές εκκλήσεις να επιτύχουν την αποφυλάκισή του Πόλαρντ.

Αλλά οι πρόεδροι Bill Clinton, George W. Bush και Barack Obama είχαν αρνηθεί όλα αυτά τα χρόνια την αποφυλάκισή του.

Διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ αντιστάθηκαν στα αιτήματα του Ισραήλ να δείξουν επιείκεια στον αμετανόητο Πόλαρντ, αν και η Ουάσινγκτον είχε κατά καιρούς σκεφθεί την πρόωρη αποφυλάκισή του στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναζωογόνηση των συνομιλιών για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Το θέμα αυτό βρισκόταν παγίως στη διπλωματική ατζέντα των Ισραηλινών ηγετών όποτε πήγαιναν στις ΗΠΑ, ενώ αποτελούσε και σταθερό ζήτημα πιέσεων από το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Ακόμη και ο Lawrence Korb, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας την εποχή της σύλληψης του Πόλαρντ είχε με επιστολή του ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να του δώσει χάρη.

Πιστεύεται ότι το ζήτημα είχε εγείρει και πάλι στην πρόσφατη συνάντησή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάου με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Και φαίνεται πως αυτή την φορά το πέτυχε.

Ο Jonathan Pollard είχε καταδικασθεί το 1987 σε ισόβια κάθειρξη, για την διαρροή στο Ισραήλ πολλών χιλιάδων αμερικανικών ντοκουμέντων που ξεπερνούσαν τις 10.000 σελίδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», ο Pollard είχε παραδώσει στο Ισραήλ απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που αφορούσαν στην αεροπορική άμυνα της Λιβύης καθώς και για τις κινήσεις του ρωσικού αλλά και του γαλλικού στόλου στη Μεσόγειο.

Επίσης στοιχεία που βοήθησαν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να αποφεύγουν την παρακολούθηση ώστε να επιτύχουν τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Τύνιδα, το 1985.

Είχε ακόμη παραδώσει στο Ισραήλ πληροφορίες για το ιρακινό και το πακιστανικό πρόγραμμα ατομικής ενέργειας.

Βάσει των όρων της αποφυλάκισής του, ο Πόλαρντ, πρώην αναλυτής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρέπει να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για πέντε χρόνια.

Ηλικίας 61 ετών σήμερα, ο Πόλαρντ έχει πει πως θέλει να μεταναστεύσει στο Ισραήλ, όπου ζει η δεύτερη σύζυγός του και όπου μπορεί να περιμένει πως θα λάβει σημαντική οικονομική υποστήριξη από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή ο Πόλαρντ απέκτησε την ισραηλινή υπηκοότητα.

Είχαν γίνει επανειλημμένες διαδηλώσεις στο Ισραήλ με αίτημα την μείωση της «εξουθενωτικής ποινής» και τερματισμό στην «πληγή» που προκαλούσε στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.

Ο Πόλαρντ είχε τη στήριξη που δεν βρήκαν ο Στίβεν Λάλας και ο Τζον Κυριάκου…

Τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η πολύκροτη εκείνη υπόθεση θυμούνται όσοι και παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις.

Όταν και εάν κάποια στιγμή φτάσει στο Ισραήλ, διότι θα πρέπει να παραμείνει άλλα πέντε χρόνια στις ΗΠΑ με παράλληλα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, οι τιμές που θα του απονεμηθούν δεν θα έχουν προηγούμενο, ενώ όσα χρόνια του απομένουν να ζήσει, δεν θα του λείψει τίποτα, όντας εθνικός ήρωας για την πλειοψηφία των Ισραηλινών.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου (ανταποκριτής ελληνικών και κυπριακών Μέσων στην Ουάσιγκτον), επισημαίνει στην ιστοσελίδα του (http://mignatiou.com): «Επειδή και δικοί μας άνθρωποι, συμπατριώτες, βρέθηκαν στη θέση του Πόλαρντ, όπως ο Στίβεν Λάλας και ο Τζον Κυριάκου, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε συλλογικά και θεσμικά, εάν κάναμε όσα έπρεπε για να τους βοηθήσουμε στα δύσκολα…».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης