Δέσμη μέτρων για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, με έμφαση στην παροχή βοήθειας σε χώρες του Νότου που πλήττονται από τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ευρωπαϊκά παράλια, αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Με μεγάλη καθυστέρηση και στον απόηχο πολύνεκρων ναυαγίων η Ευρώπη αποφάσισε να στρέψει το βλέμμα της προς τα νότια σύνορά της και να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο συνεχίζει να διχάζει τα κράτη-μέλη και να προκαλεί εντάσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «θετικό βήμα» αυτήν την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να δώσει 1 δις ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι θα βοηθήσουν πρόσφυγες από τη Συρία που παραμένουν σε καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα με την Τουρκία. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε σε δηλώσεις του ότι η Σύνοδος Κορυφής διεξήχθη σε «εξαιρετικό» κλίμα και πως ήταν λιγότερο τεταμένη απ’ ό, τι προβλεπόταν.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, κινείται και η απόφαση για την άμεση λειτουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όπου -όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ- θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ «εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην Ε.Ε. και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (ο οποίος συνεχίζει να δέχεται πυρά για τον φράχτη στα σύνορα με Σερβία-Κροατία) υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών στην υφιστάμενη μεταναστευτική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα της, πρέπει να ζητήσει βοήθεια». «Εάν ο φράχτης λειτουργήσει, μετά θα μπορούμε να ελέγχουμε τα φυσικά σύνορα και τη μετανάστευση εντός της Ζώνης Σένγκεν. Εάν δεν τους αρέσει ο φράχτης, μπορούμε να αφήσουμε τους μετανάστες να περάσουν στην Αυστρία και τη Γερμανία» πρόσθεσε.
Όπως έγινε γνωστό, στις 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλτ Τουσκ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τουσκ: Ελλάδα και Ιταλία χρειάζονται βοήθεια
«Μιλάμε για εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία. Είναι σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα προς την Ε.Ε. Γι’ αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε στη μεγαλύτερη προστασία των συνόρων και τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε περαιτέρω την Τουρκία και τον Λίβανο. Θα ζητήσουμε επίσης τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ» επεσήμανε ο Ντόλαντ Τουσκ.
H Eυρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να δώσει 1 δις ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι θα βοηθήσουν πρόσφυγες από τη Συρία που παραμένουν σε καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή«Ειπώθηκε ότι το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να λήξει και ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη. Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το βάρος σε Ελλάδα και Ιταλία και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις χώρες. Υπάρχει ανάγκη για στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φανταζόμασταν» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσημη πρόταση της Τουρκίας, λέγοντας πως «είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε».
«Η πρόταση της Άγκυρας σημαίνει ότι θέλουν να υπάρξει μία ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία, να υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για εμάς. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για το προσφυγικό, γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις τουρκικές Αρχές. Θα έχουμε επαφές με τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα συναντηθούμε επίσης με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση με την Τουρκία» συμπλήρωσε.
Τσίπρας: Είμαστε σε καλό δρόμο
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, την ικανοποίησή του από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες (περίπου επτά ώρες).
«Έγινε ένα θετικό βήμα, καθώς η Ε.Ε. συνειδητοποιεί πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι πρέπει να ενεργήσει από κοινού. Η Ευρώπη καταλαβαίνει έστω και αργά πως ο άνθρωπος, και μετά η οικονομία, πρέπει να μπει πρώτα στο επίκεντρο . Παρά τις διαφωνίες υπήρξε μία απόφαση που επιβεβαιώνει τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, την ενίσχυση των χωρών υποδοχής και τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας» είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως η διαδικασία μετεγκατάστασης και επιστροφής θα πρέπει να έχει αρχίσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.