Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα ότι «το μεταναστευτικό ρεύμα από την Βόρειο Αφρική μπορεί να προσλάβει μορφή ανθρώπινου τσουνάμι».

Στο τέλος ειδικής συνεδρίασης αφιερωμένης στην αντιμετώπιση των συνεχών αφίξεων λαθρομεταναστών, ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «είναι αισιόδοξος ότι την Δευτέρα, η συνάντηση με τις αρχές της Τυνησίας, θα φέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει, άλλωστε, ένα σχέδιο για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, που να μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που διάλεξαν την μετάβαση προς την Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι στόχος της είναι να επαναπατρίζονται εκατό τυνήσιοι μετανάστες την ημέρα, διότι, εκείνη ο επαναπατρισμός «παραμένει η κύρια λύση».

Σε ό,τι αφορά των μεγάλο όγκο βορειοαφρικανών που βρίσκεται ακόμη στην Λαμπεντούζα (περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα) η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι θα στηθούν καταυλισμοί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε θέση να φιλοξενήσουν, συνολικά, επτά χιλιάδες άτομα.

Μένει να διαπιστωθεί αν περιοχές όπως εκείνη του Πεδεμόντιου (Τορίνο) και του Βένετο (Βενετίας) – που είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το σχέδιο «κατανομής των μεταναστών» -, θα δεχθούν τελικά, να στηθούν σκηνές και στην επικράτειά τους.

Στο μεταξύ, στην Λαμπεντούζα, ο ισχυρός άνεμος, έχει προκαλέσει την προσωρινή διακοπή της επιβίβασης στα πλοία των τυνήσιων και λίβυων που βρίσκονται στο νησί.

Σήμερα το πρωί στο μεταξύ έφτασε στον Τάραντα της Απουλίας το κρουαζιερόπλοιο Excelsior που μετέφερε χίλιους επτακόσιους δέκα έξι λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα οδηγηθούν προσωρινά στον καταυλισμό της περιοχής Μαντούρια. Η υπερβολική όμως χρήση του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε οδηγήσει τις περασμένες ημέρες στην παραίτηση του ιταλού υφυπουργού εσωτερικών, Αλφρέντο Μαντοβάνο, όπως και του ίδιου του δημάρχου της Μαντούρια, Σίλβιο Τομαζίνο.

Τόσο ο Μαντοβάνο όσο και ο Τομαζίνο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας και υποδοχής των μεταναστών στις πλάτες του ήδη προβληματικού ιταλικού νότου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την όλη διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης με τα μεταναστευτικά κύματα από την βόρειο Αφρική, η Διεθνής Αμνηστία, μέσω της εκπροσώπου της στην Ιταλία, Τζούζι Ντ’ Αλκόντσο, τονίζει ότι «πρόκειται για μια κρίση που δημιουργήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».