Με αρνητικό πρόσημο από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών αναζητείται διέξοδος από την πιο σοβαρή κρίση Δύσης–Ρωσίας μετά την πτώση του Τείχους. Έτσι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28, συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες σε ένα συμβούλιο κορυφής που καλείται να καθορίσει την στάση της Ε.Ε απέναντι στη Μόσχα.

Τελικά θα λάβει η ΕΕ κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Η απειλή υπάρχει, αλλά ο άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθεί το συμβούλιο κορυφής είναι ο διάλογος και όχι οι κυρώσεις. Αυτό διαφαίνεται κι από τη δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Σταϊνμάγερ: «Δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λογική εξόδου από την κρίση
Οι εργασίες του ξεκινούν στις 12.30 ώρα Ελλάδας και σ΄αυτήν θα γίνει η πρώτη συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Κατόπιν, ακολουθούν οι διαβουλεύσεις των 28 χωρίς τον ουκρανό πρωθυπουργό προκειμένου να γίνει επισκόπηση της κατάστασης και να οριοθετηθεί η αντίδραση της ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου Ολάντ το συμβούλιο κορυφής θα κινηθεί με άξονα τη λογική εξόδου από την κρίση και όχι τη λογική των κυρώσεων. «Δεν υπάρχει ακόμη κάποια απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά η απειλή υπάρχει πάνω στο τραπέζι και πρέπει να είναι αξιόπιστη» ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι να βρεθεί η σωστή δόση ανάμεσα στις προσπάθειες διαμεσολάβησης και στις κυρώσεις.

«Σενάρια συνεργασίας»
Ο απολογισμός των χθεσινών συναντήσεων στο Παρίσι είναι μάλλον αρνητικός. Οι δυτικές χώρες δεν κατάφεραν να πείσουν τη Ρωσία να ξεκινήσει άμεσες επαφές με το Κίεβο. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναχώρησε με μόνη «είδηση» ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες βράδυ δεν προέκυψε κάτι το ενθαρρυντικό. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, εξετάστηκαν «σενάρια διεθνούς συνεργασίας με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει πάντως του σημερινού συμβουλίου κορυφής, η ΕΕ αποφάσισε να παγώσει τις καταθέσεις 18 αξιωματούχων του παλαιού καθεστώτος και του ίδιου του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς, που φέρονται να έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα. Ο κατάλογος με τα ονόματα δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Επίσης αποφάσισε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 11 δις ευρώ στην Ουκρανία για «πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Ευαισθησίες των εταίρων
Με τις δύο αυτές αποφάσεις «υπό μάλης» η ΕΕ αναζητεί σήμερα μιαν απάντηση στην κρίση λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες εταίρων, όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο αποπομπής της Ρωσίας από το G8 και θεωρούν ότι ενδεχόμενες κυρώσεις θα έριχναν περισσότερο λάδι στη φωτιά. «Συζήτηση για κυρώσεις θα γίνει στις Βρυξέλλες, αλλά δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Μένει να επιβεβαιωθεί αργά το μεσημέρι σήμερα με την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου κορυφής.

Η Ρωσία επικρίνει την δικαιολόγηση της συνεργασίας με τους Ναζί από την Ουκρανία
Στην ομιλία του Ουκρανού πρεσβευτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Yuriy Sergeyev, είπε πως «η Ρωσία είχε παρουσιάσει ψεύτικα στοιχεία κατηγορώντας τους Ουκρανούς εθνικιστές κατά την δίκη της Νυρεμβέργης (1945 – 1949) για τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, καταδίκασε την ουκρανική άποψη «επειδή προσπαθεί να δικαιολογήσει τους ουκρανούς συνεργάτες των Ναζί, και προσβάλλει τη μνήμη χιλιάδων Ρώσων, Ουκρανών, Εβραίων, Πολωνών και πολιτών άλλων χωρών που έπεσαν θύματα στο αιματοκύλισμα που διέπραξαν οι υποστηριζόμενοι τώρα Ναζί οπαδοί της Ουκρανίας».

Στη δήλωσή του ο Σεργκέι Λαβρόφ, ειδικότερα αναφέρθηκε στην Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (ΟUΝ) με επικεφαλής τον Stepan Bandera και το στρατιωτικό της σκέλος “Ukrainian Insurgent Army”, με επικεφαλής τον Roman Shukhevich.

Το εθνικιστικό κίνημα του Μπαντέρα είχε συνεργαστεί με τους γερμανούς Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συμμετείχε στην «εθνοκάθαρση» Πολωνών, Εβραίων και Ρώσων. Είχε μάλιστα καλέσει το καλοκαίρι του 1941 τους Ουκρανούς να συνεργαστούν με τις δυνάμεις των Ναζί «για να ηττηθούν οι Ρώσοι και ο Μπολσεβικισμός».

Η Ρωσία καταδικάζει «τα ψυχροπολεμικά πρότυπα» του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία επέκρινε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να προωθήσει «ψυχροπολεμικά στερεότυπα και διπλά «standards» μετά την ανακοίνωση ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και θα συνεργασθεί με τους ουκρανούς στρατιωτικούς».

Την καταγγελία αυτή έκανε στους δημοσιογράφους ο ρώσος αντιπρόσωπος στην ομάδα συνεργασίας του ΝΑΤΟ,Aleksandr Grushko, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση ο γ.γ του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας θα θέσουν «ολόκληρο το πλαίσιο συνεργασίας με τη Ρωσία σε επανεξέταση».


Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης