Ως ύψιστη προτεραιότητα της σλοβακικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι η επίλυση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις 4ωρες διαβουλεύσεις της ομάδας των έξι υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.
«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε συνέχεια στις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη και σοβαρή αυτή κρίση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όλοι επηρεαζόμαστε από αυτή την κρίση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να αφιερώσουμε όλη την ενέργειά μας προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο κ. Λάιτσακ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμες τις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε σε χρόνο ρεκόρ, εντός τεσσάρων ημερών, στην Αθήνα καθώς, όπως είπε, από αυτά που έμαθε εδώ, η χώρα του μπορεί να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για την ευρωπαϊκή της προεδρία. «Μάθαμε πολλά» σημείωσε «και από σήμερα θα μπορώ να πω ότι ξέρουμε που ακριβώς πατάμε όσον αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας, μια συμφωνία πολύ σημαντική».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εξέφρασε και την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, πρώτη επίσης, όπως είπε, επίσημη επίσκεψή που πραγματοποίησε από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εξωτερικών, και την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
«Ήρθα στην Αθήνα για συμβολικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους» είπε, εξηγώντας ότι ήθελε με αυτή του την επίσκεψη να τονίσει «τη σημασία των διμερών σχέσεων και για να διαβεβαιώσω τους Έλληνες συναδέλφους για την φιλία μας και για το γεγονός ότι η Σλοβακία προσβλέπει σε καλή συνεργασία με την Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις».
Ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή του από τους Έλληνες ομολόγους του και επισήμανε ότι η σημερινή παρουσία του στην Αθήνα ως μέλος αυτής, της πολύ σημαντικής ομάδας σε ένδειξη αλληλεγγύης, ταυτόχρονα ήταν πολύ χρήσιμη για να μάθει για την πραγματική κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών.