Μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να κατήγαγε σαφή νίκη κατά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, επιτυγχάνοντας ποσοστό 58% υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, όμως, σύμφωνα με παρατηρητές, το ποσοστό της αποχής των κουρδικής καταγωγής πολιτών, που σε ορισμένες επαρχίες έφτασε ακόμη και το 90%, καταδεικνύει το μεγάλο κενό των αλλαγών αυτών, το οποίο σχετίζεται με το κουρδικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι οργανώσεις των Κούρδων της Τουρκίας κήρυξαν αποχή από το δημοψήφισμα, αφού, όπως καταγγέλλουν, τα αιτήματά τους, όπως διοικητική αυτονομία, εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, πολιτικές ελευθερίες, δεν συμπεριλήφθηκαν στις συνταγματικές αλλαγές.

Ο Selahattin Demirtas, πρόεδρος του κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), δήλωσε πως ο κουρδικός Λαός με τη στάση του παρέδωσε μαθήματα Δημοκρατίας και πως το μποϋκοτάζ αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία ενός νέου, πραγματικά δημοκρατικού, Συντάγματος.

Μαζική η αποχή των Κούρδων

Η απόφαση του BDP για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έπεσε κάτω των 50%.

Στην «πρωτεύουσα» του τουρκικού Κουρδιστάν, το Ντιγιαρμπακίρ, σχεδόν 70% των ψηφοφόρων απείχε από την εκλογική διαδικασία.

Στο Van, τη δεύτερη μεγαλύτερη κουρδική πόλη, η προσέλευση των ψηφοφόρων έπεσε στο 48%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Στο Χακαρί απείχε το 93% των ψηφοφόρων και στο Σιρνάκ το 77%. Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας, μετά από ένα εκρηκτικό καλοκαίρι λόγω των επιθέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ, έχουν ανακοινώσει ότι σύντομα θα διεκδικήσουν διοικητική αυτονομία των κουρδικών περιοχών, και, σύμφωνα με μία άποψη, τα ποσοστά της αποχής πιθανόν θα οριοθετούν και τα σύνορα αυτής της αυτονομίας.

Διαβάστε επίσης: Πιο δυνατός από ποτέ