Απεβίωσε σήμερα  ο Βλαντίμιρ Μπουκόφσκι σε ηλικία 77 ετών στο νοσοκομείο Άντενμπρουκς στην πόλη Κέιμπριτζ της Βρετανίας. Είχε γεννηθεί το 1942 και ήταν  νευροφυσιολόγος και συγγραφέας.

Πάντοτε μαχητικός και ασυμβίβαστος στα 73 του δε δίστασε να κάνει απεργία πείνας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απαγγελία κατηγοριών που σχετίζονται με παιδοφιλία από Βρετανούς εισαγγελείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα 17 του  αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή εξέδιδε ένα χειρόγραφο περιοδικό και στα 19 εκδιώχτηκε  από το πανεπιστήμιο επειδή είχε διοργανώσει συγκεντρώσεις της νεολαίας στην Μόσχα στο άγαλμα του Μαγιακόφσκι.  

Στα 21 του λόγω του «ακαταλόγιστου» τον υπέβαλαν σε ψυχιατρική θεραπεία με πάμπολλα βασανιστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 ο Μπουκόφσκι υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες του κινήματος των αντιφρονούντων. Ο Μποκόφσκι έγινε ιδιαίτερα γνωστός εξαιτίας του ότι ήταν ένας από τους ιδρυτές του κινήματος σοβιετικών διαφωνούντων που  έλαβε «σάρκα και οστά» το φθινόπωρο του 1960, στη Μόσχα. Ήταν ένας από πιο φανατικούς αντιφρονούντες επί της τότε ισχυρής Σοβιετικής Ένωσης και είχε συλληφθεί εξαιτίας των ακλόνητων πεποιθήσεών του. Αμέτρητες φορές είχε  σταλεί με πρωτοβουλία και έξοδα της Σοβιετικής Ένωσης για «θεραπεία» σε ψυχιατρικές κλινικές και αλλαγή απόψεων εξαιτίας των αμετακίνητων αρχών  και πεποιθήσεών του τις οποίες και κράτησε μέχρι τη δύση της ζωής του.

Ο Μπουκόφσκι πίστευε ακράδαντα πως η Σοβιετική Ένωση είχε εφεύρει τη σύγχρονη πολιτική τρομοκρατία την οποία και είχε αναγάγει στο επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να έχει υπό πλήρη έλεγχο το λαό της και τον πλανήτη ολόκληρο. Μαζί του τότε είχαν συμμαχήσει ακτιβιστές, ποιητές και ηθοποιοί όπως οι Yuri Galanskov, Eduard Kuznetsov, Vladimir Osipov, Ilya Bokshtein και Vsevolod Abdulov. Το τότε κίνημα δεν είχε ηγέτες και οπαδούς καθώς ο καθένας εξ΄ αυτών συμμετείχε με «μαέστρο» τον Μπουκόφσκι.

Λόγω των αρχών και ακλόνητων πεποιθήσεών του για 12 χρόνια μπαινόβγαινε σε φυλακές,  στρατόπεδα και ψυχιατρικά νοσοκομεία όπου τον υπέβαλαν επί ματαίω σε βασανιστήρια ώστε να αλλάξει απόψεις. Έλεγε χαρακτηριστικά τότε ο Μπουκόφσκι: «Παλέψαμε απεγνωσμένα εναντίον αυτού του καθεστώτος των αχρείων καθώς ήμασταν μια χούφτα άοπλοι άνθρωποι…».

Πρώτη φορά συνελήφθη το 1963 όταν ήταν μόλις 20 ετών. Τότε είχε οδηγηθεί στο γραφείο του επικεφαλή της KGB , τον αντιστράτηγο Mikhail Svetlichny. Ο αντιστράτηγος του είχε πει ως «τυράκι» πως θα τον άφηνε να πάει σπίτι του ελεύθερος αν έδινε πληροφορίες για τα βιβλία και τους αναγνώστες του. Φυσικά, δεν έλαβε ουδέποτε απάντηση παρόλο που ήταν ένας από τους διοργανωτές των αναγνώσεων ποίησης στην Πλατεία Μαγιακόφσκι της Μόσχας, όπου σιγόβραζε το κίνημα των σοβιετικών διαφωνούντων.

Οι φανατικοί αναγνώστες του εκδήλωναν την αντίθεσή τους μέσα από διαμαρτυρίες όπως το Δεκέμβριο του 1965 και το Ιανουάριο του 1967 στην πλατεία Πούσκιν ενώ απέναντί τους είχαν ένα πανίσχυρο καθεστώς που προσπαθούσε να τους καταστείλει.

Το 1976 με χειροπέδες στα χέρια οδηγήθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο που μέσω της KGB τον έστειλαν στη Ζυρίχη.

Στα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης μίλησε για τα θύματα του Κουμμουνισμού καθώς και ότι είναι επικίνδυνος για τον πλανήτη καθώς εμπνέει τρομοκρατικές ομάδες ανά τον κόσμο ακόμη και σε Μουσουλμανικά κράτη.

Οι σχετικές δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν μαζί με τις απόψεις δύο άλλων διακεκριμένων αναλυτών σε πρόγραμμα της «Φωνής της Αμερικής» καθώς ήταν πολιτικός κρατούμενος επί 14 χρόνια. Βέβαια, στο τέλος αφέθηκε ελεύθερος από τους σοβιετικούς στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής κρατουμένων. 

Κατά το Μπουκόφσκι η σημερινή Ρωσία κατευθύνεται προς μια νέα πραγματικότητα που όμως φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης. Υπό τον Πρόεδρο Πούτιν, πρώην αξιωματούχο της KGB, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας συνεχίζουν να ελέγχουν τη κατάσταση στη χώρα έως τώρα.

Τα δέκα χρόνια της προεδρίας Γιέλτσιν ήταν χρόνια χαμένων ευκαιριών καθώς προτίμησε να υπαναχωρεί χρόνο με το χρόνο, μέχρι που παραδόθηκε τελείως στην KGB. Επίσης, είχε μείνει κατάπληκτος με τη λογική πως η Δύση συμπεριλαμβάνεται στη Ρωσία.

Αποτέλεσε σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν και κατηγόρησε ευθέως το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίαση με πολώνιο-210 του πρώην πράκτορα των σοβιετικών και στη συνέχεια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

Στη Δύση συνέχισε να γράφει για τις πολιτικές διώξεις στη Σοβιετική Ένωση και υπήρξε ένας από τους διοργανωτές της καμπάνιας για το μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Μόσχα το 1980.

Κλείνοντας το αφιέρωμα να αναφέρουμε πως ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν (Ντμίτρι Πεσκόφ), δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δε θα σχολιάσει  το  θάνατο του διαφωνούντα συγγραφέα. « Όχι , δεν έχω τίποτα να δηλώσω για αυτό. Δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτα για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

                                                                                                               

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης