Ο Φρανσουά Καβανά, ο ιδρυτής των διάσημων σατιρικών εντύπων «Charlie Hebdo» και «Hara Kiri», απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών, μεταδίδουν σήμερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες πριν κλείσει τα 91 του χρόνια, στο νοσοκομείο Ανρί -Μοντό στην περιοχή Κρετέιλ.

Ο Καβανά γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1923 στο ανατολικό προάστιο του Παρισιού Νοζ-συρ-Μαρν.

Στη διάρκεια της ζωής του καταπιάστηκε με διάφορα συγγραφικά είδη, όπως ρεπορτάζ, σάτιρα, νουβέλες, αυτοβιογραφία και άλλα. Μετέφρασε, επίσης, στα Γαλλικά έξι βιβλία διάσημων σκιτσογράφων από διάφορες γλώσσες.

Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία, γαλουχήθηκε με ιταλική κουλτούρα, καθώς στο περιβάλλον του κυριαρχούσε το ιταλικό στοιχείο, αφού ο πατέρας του γεννήθηκε σε οικογένεια Ιταλών μεταναστών.

Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1945, όταν προσελήφθη στην εφημερίδα «Libération».

Τον Νοέμβριο του 1969, το σατιρικό περιοδικό «Hara Kiri» απαγορεύτηκε από τις Αρχές, καθώς θεωρήθηκε «πορνογραφικό». Έτσι, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση ενός άλλου έντυπου. Με αυτόν τον τρόπο «γεννήθηκε» το «Charlie Hebdo».

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια τα σκίτσα του «Charlie Hebdo» στα οποία απεικονιζόταν ο Μωάμεθ είχαν προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν το περιοδικό δημοσίευσε αρκετά σκίτσα που σατιρίζουν τον Μωάμεθ, μεταξύ των οποίων και μερικά στα οποία απεικονιζόταν γυμνός, το Παρίσι είχε προχωρήσει προληπτικά στο κλείσιμο πρεσβειών και σχολείων σε 20 χώρες, ενώ υπό τον φόβο των αντιδράσεων στα γραφεία του εντύπου είχαν σταλεί μονάδες της αστυνομίας για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.

Αργότερα, στράφηκε στην αυτοβιογραφική γραφή. Το βιβλίο «Les Ritals» αφορούσε στην παιδική του ηλικία, ενώ το «Les Russkoffs» στην εμπειρία του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε το ένα του αφτί. Για το «Les Russkoffs» τιμήθηκε το 1979 με το γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας «Prix Interallié».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά