Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης (30/07), το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa. Λίγες ώρες μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο, με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.
Το Barbaros, που βρίσκεται πλέον το πρωί της Πέμπτης ανατολικά της Κύπρου, κινείται με ταχύτητα 4,9 κόμβων έξω από την Αμμόχωστο.
Την ώρα που η Άγκυρα εμφανίζεται να ρίχνει τους τόνους δυτικά της Κύπρου, το άλλο ερευνητικό της σκάφος
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνοδεύεται από τουρκική κορβέτα, ενώ ακολουθεί και ένα πολιτικό ρυμουλκό, το Tanux.
Με βάση την παράνομη NAVTEX που έχει εκδοθεί, το Barbaros αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας έρευνες και σε περιοχές των ανατολικών τεμαχίων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα σχολιάζουν ότι, αν το πλοίο σκοπεύει όντως να πραγματοποιήσει έρευνες, πρόκειται για πράξη κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Άγκυρας.
Ακάρ: Δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην περιοχή
Την ίδια ώρα, δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ από την Τουρκία έρχονται να δυναμιτίσουν περισσότερο το κλίμα. Στη διάρκεια εκδήλωσης για το ψευδοκράτος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε πως είναι «δικαίωμα της Άγκυρας» να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή, ενώ δηλώνουν «έτοιμοι να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί».
Ο Ακάρ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να σταματήσει κανείς τις τουρκικές έρευνες στην περιοχή. «Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο» είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Νωρίτερα, η κίνηση της Τουρκίας για NAVTEX εντός της ΑΟΖ της προκάλεσε την αντίδραση της προεδρίας, με τον εκπρόσωπό της, Παναγιώτη Σεντώνα, να σχολιάζει πως «η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα και την ΕΕ, από την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε ουσιαστική και «αποφασιστική στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων».