Στην απέλαση του δημοσιογράφου Μαρκ Λόουεν προχώρησε η Τουρκία, όπως μετέδωσε το BBC.

Ο Λόουεν βρισκόταν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, για να καλύψει τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου την περασμένη εβδομάδα.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το BBC ανέφερε: “Σήμερα το πρωί (27 Μαρτίου) οι τουρκικές αρχές απέλασαν τον ανταποκριτή του BBC News Mark Lowen από την Κωνσταντινούπολη, αφού πρώτα τον συνέλαβαν και τον κράτησαν για 17 ώρες”.

Ο Μαρκ Λόουεν είπε από την πλευρά του: “Η κράτηση και η απέλασή μου από τη χώρα όπου έζησα τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν κάτι εξαιρετικά οδυνηρό. Η ελευθερία του Τύπου και το αμερόληπτο ρεπορτάζ είναι θεμελιώδη για κάθε δημοκρατία.”

Για ανησυχητικό περιστατικό έκανε λόγο τέλος η CEO των ειδήσεων του BBC Ντέμπορα Τερνες η οποία τόνισε ότι “ο Μαρκ είναι ένας πολύ έμπειρος ανταποκριτής με βαθιά γνώση της Τουρκίας. Κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους μεταχείριση απλώς και μόνο επειδή κάνει τη δουλειά του”.

Τι είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη σύλληψη Ιμάμογλου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση να συλληφθεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου βασίζεται σε αναφορές για αξιόποινες πράξεις και δεν συνδέεται με τη συγκυρία της επιλογής προεδρικού υποψηφίου από το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, πρόσθεσε εξάλλου ότι το να είσαι αιρετός δεν συνεπάγεται με ατιμωρησία.

Η απόφαση σύλληψης του Ιμάμογλου είναι λογική δεδομένης της βαρύτητας των εις βάρος του κατηγοριών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο υπουργός Γιλμάζ Τουντς.

«Είναι ζήτημα της δικαιοσύνης», είπε ο Τουντς στους δημοσιογράφους.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τυχόν διασύνδεση της έρευνας με τον πρόεδρο Ερντογάν και τυχόν πολιτικά κίνητρα πίσω από την έρευνα», τόνισε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τις δυτικές χώρες, κυρίως προς τους “ευρωπαίους φίλους”, να περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας και της νομικής διαδικασίας και να μη σπεύδουν σε συμπεράσματα, έπειτα από την κριτική που άσκησαν για τη σύλληψη του Ιμάμογλου κάποιες χώρες.

Η Τουρκία απορρίπτει ως “μεροληπτικές” τις δηλώσεις τρίτων χωρών σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα ως επακόλουθο την ώρα που οι αρχές συνέλαβαν σχεδόν 1.900 διαδηλωτές.

Η Άγκυρα ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους της να ενεργήσουν με «κοινή λογική», είπε ο Τουντς, προσθέτοντας ότι η σοβαρότητα των καταγγελιών κατά του Ιμάμογλου απαιτούσε τη σύλληψή του.

«Δεν θέλουμε τη σύλληψη κανενός πολιτικού, αλλά αν υπάρχουν στοιχεία για παραβάσεις, τότε μπορεί να συμβεί. Αν εξετάσουμε τη σοβαρότητα των καταγγελιών και καθώς υπάρχει κίνδυνος απόκρυψης στοιχείων, το δικαστικό σώμα έχει λάβει μια λογική απόφαση», πρόσθεσε.

Νέες διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση  Viral η σκηνή με τον Πίκατσου

Το CHP κάλεσε τους Τούρκους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι θα διοργανώσει διαδηλώσεις σε διάφορες τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη και αλλού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τις διαδηλώσεις χαρακτηρίζοντάς τες “σόου” και προειδοποίησε με νομικές συνέπειες τους διαδηλωτές.

Πάντως, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις –ιδίως από φοιτητές– έχουν και χιουμοριστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα όσων συνέβησαν στην Αττάλεια, όπου έγινε viral η σκηνή που αστυνομικοί καταδιώκουν διαδηλωτή ντυμένο «Πίκατσου» από τα Pokemon, στη διάρκεια διαδήλωσης, στην περιοχή Μουράτπασα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, 1.879 άνθρωποι συνελήφθησαν από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις την περασμένη Τετάρτη, με 260 από αυτούς να έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την Τουρκία να διερευνήσει, την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία –όπως τη χαρακτήρισαν– για να διαλυθεί το πλήθος και προέτρεψαν την κυβέρνηση να επιτρέψει τις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. Δυτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι η υπόθεση σηματοδότησε μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

«Δεν ενημερώθηκε ο Ερντογάν για την σύλληψη Ιμάμογλου»

Σύμφωνα με τον Τουντς, ο Ερντογάν δεν ενημερώθηκε για τη σύλληψη του Ιμάμογλου λόγω του απορρήτου της υπόθεσης, αν και ο πρόεδρος έχει κάνει αρκετά σχόλια κατηγορώντας το CHP και τους δημάρχους του για διαφθορά.

Ερωτηθείς για τη σύλληψη και την επακόλουθη απελευθέρωση επτά δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτορεπόρτερ από το AFP, ο υπουργός απάντησε ότι υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους δημοσιογράφους και ότι η Αγκυρα δεν φυλακίζει δημοσιογράφους.

Αντίθετη γνώμη ωστόσο, φαίνεται να έχει ο ανταποκριτής του BBC Μαρκ Λόουεν, που φυλακίστηκε και απελάθηκε από την Άγκυρα. Ο ίδιος έγραψε: «Χθες (Τετάρτη) συνελήφθην από την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, κρατήθηκα για 17 ώρες και στη συνέχεια απελάθηκα από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μου είπαν πως είμαι «απειλή για τη δημόσια τάξη». Στη χώρα που έζησα – και αγαπώ.
Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ένας υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, κατέταξε την Τουρκία στην 158η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου για το 2024.

Δείτε την ανάρτηση του BBC για την φυλάκιση και την απέλαση του ανταποκριτή τους στην Τουρκία:

Ανέφερε ότι περίπου το 90% των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό κυβερνητική επιρροή, ωθώντας τους Τούρκους να στραφούν περισσότερο στην αντιπολίτευση ή σε ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα.

Κατά τον Τουνιτς ο δείκτης αυτός δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης