Με μία θεαματική διπλωματική κίνηση, η Άγκυρα κλιμάκωσε τη ρήξη της Τουρκίας με το Ισραήλ, ανακοινώνοντας την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από την τουρκική πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των συμφωνιών στρατιωτικού χαρακτήρα με το Ισραήλ.

Η μονομερής αυτή απόφαση της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση στις ήδη επιδεινούμενες σχέσεις της με το Τελ Αβίβ οφείλεται, κατά τον υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω της εφημερίδας «New York Times» για το περιεχόμενο της έκθεσης του Ο.Η.Ε., το οποίο αφορά στην υπόθεση της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά του «Στολίσκου της Ελευθερίας» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εννέα ακτιβιστές τουρκικής καταγωγής είχαν σκοτωθεί κατά την επίθεση αυτή στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, εντός, ωστόσο, των διεθνών υδάτων.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε, επίσης, πως δέχεται την παρουσία ενός και μόνον Ισραηλινού διπλωμάτη με βαθμό Β’ γραμματέα, επισημαίνοντας πως το σύνολο του διπλωματικού προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας στην Άγκυρα μαζί με τις οικογένειες των διπλωματών θα πρέπει να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος.


Το Ισραήλ προετοιμάζει την απάντηση του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, συγκάλεσε εσπευσμένως το υπουργικό του συμβούλιο προκειμένου να μεθοδευθεί η επίσημη απάντηση των ισραηλινών στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Επισημαίνεται πως ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε προ ολίγου πως «η λήψη μέτρων της Τουρκίας κατά του Ισραήλ είναι μόνον η πρώτη φάση. Θα υπάρξει και δεύτερη φάση το περιεχόμενο της οποίας θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Τελ Αβίβ».

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, η οποία αλλάζει δραματικά το διπλωματικό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη στιγμή μάλιστα που στην επίσημη ανακοίνωση της Τουρκίας γίνεται λόγος για προστασία των συμφερόντων της χώρας αυτής, η οποία διαθέτει μακρά ακτογραμμή στην περιοχή. Αυτή η αναφορά αφήνει πολλά περιθώρια εκτιμήσεων, διότι θέτει, διά της πλαγίας οδού αλλά σαφέστατα, ζήτημα ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολύ πρόσφατα, η Τουρκία σκλήρυνε τη στάση της έναντι της απόφασης Κύπρου και Ισραήλ να προσχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανατολικά της Κύπρου εντός των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης