Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Υποτίθεται ότι αποτελούσαν μια οικονομική επανάσταση. Αντίθετα, τα κρυπτονομίσμα έχουν γίνει ένα περιβαλλοντικά καταστροφικό δώρο στους απατεώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους, υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να υποκαθιστούν τα υπάρχοντα νομίσματα των κρατών και να τερματίσουν τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών στην προσφορά χρήματος. Οι κάτοχοι θα μπορούσαν να συναλλάσσονται μεταξύ τους σε ένα αποκεντρωμένο, ψηφιακό χρηματοοικονομικό οικοσύστημα. Το μεγάλο όφελος, σύμφωνα με τους ίδιους και σε αντίθεση με τα κράτη και τις κεντρικές τους τράπεζες, είναι ότι η τεχνολογία είναι αδιάφθορη. Οι κρυπτοευαγγελιστές φαντάζονται την τεχνολογία ως υποκατάστατο των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών.

Όμως, η τεχνολογία δεν αντικαθιστά ποτέ την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά, αλλάζει απλώς τα πρότυπα και τους κανόνες που ακολουθούμε. Για να το δούμε στην πράξη, αρκεί να δούμε την κατακόρυφη πτώση της αξίας του Terra Luna, ενός κρυπτονομίσματος που κατέρρευσε κατά 98% σε μια μέρα, οδηγώντας ορισμένους επενδυτές στο να χάσουν τις οικονομίες τους – όπως επίσης την πτώση της αξίας του Bitcoin και του Ethereum, ή τα αμέτρητα θύματα απάτης των οποίων οι μη εμπορεύσιμες μάρκες (Non – Fungible Tokens – NFT) έχουν κλαπεί. Τα NFT χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία blockchain με τα κρυπτονομίσματα – όπως το Bitcoin – για να ανταλλάσσουν αλγοριθμικά δημιουργημένες εικονογραφήσεις που αναπαριστούν ένα θέμα. Στα προσφερόμενα είναι, τα καρτουνίστικα σχέδια Bored Apes, Lazy Lions και «CryptoDickButts». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και τα NFT είναι από αισθητικής σκοπιάς χωρίς έμπνευση, μπορούν να πουληθούν έως και 91,8 εκατ. δολ., και καθώς η αξία τους αυξάνεται, οι απάτες που αφορούν κλεμμένα NFT έχουν πολλαπλασιαστεί. Μόλις τον περασμένο μήνα ο λογαριασμός του Bored Ape Yacht Club στο Instagram παραβιάστηκε και οι δράστες έκλεψαν NFT αξίας περίπου 3 εκατ. δολ. – κατευθύνοντας όλους τους ακόλουθους σε έναν ιστότοπο – απάτη.

Όταν κάποιος απατεώνας κλέψει ένα CryptoDickButt, όλα τα (εκστατικά) μανιφέστα σχετικά με την αποκεντρωμένη ισχύ του blockchain καταρρέουν, καθώς τα θύματα απάτης παρακαλούν τα λιγοστά ανταλλακτήρια προϊόντων κρυπτονομισμάτων να μπλοκάρουν την πώληση του κλεμμένου NFT τους. Η υποκείμενη τεχνολογία και τα διακριτικά της μπορεί να είναι αποκεντρωμένα (αν και ακόμη και αυτός ο ισχυρισμός είναι αμφισβητήσιμος, δεδομένου ότι οι κρυπταγορές είναι ​​συγκεντρωμένες στα χέρια μερικών εκατοντάδων ανθρώπων), αλλά εκεί όπου μπορεί κανείς πραγματικά να αγοράσει, να χρησιμοποιήσει και να πουλήσει αυτά τα προϊόντα εξακολουθεί να περιορίζεται σε λίγες υπηρεσίες και ανταλλαγές. Αυτό αναγκάζει τους θαυμαστές των κρυπτονομισμάτων να αναγνωρίσουν μια σκληρή αλήθεια: τα νομίσματα και τα συμβόλαια είναι τόσο πολύτιμα ή εκτελεστά όσο τα άτομα και τα ιδρύματα που αναγνωρίζουν τη νομιμότητά τους. Η τεχνολογία Blockchain (τελικά) δεν αλλάζει καθόλου αυτό το γεγονός.

Με τη σειρά τους, πολλά κράτη και θεσμοί έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα ως μια δυνητικά αποσταθεροποιητική γεωπολιτική δύναμη, περιορίζοντας και φορολογώντας τις αδηφάγες ποσότητες ενέργειας που καταναλώνουν τα ορυχεία κρυπτονομισμάτων. Η βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων καταναλώνει ήδη το 0,55% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας – περίπου όσο μια μικρή χώρα. Κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να βάλουν σοβαρούς περιορισμούς στην τεχνολογία blockchain, συνολικά. Η Κίνα ουσιαστικά απαγόρευσε την εξόρυξη και τη χρήση κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από αυτό, η χώρα ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εξορύκτης bitcoin σε όγκο, αντιπροσωπεύοντας έως και το 75% του παγκόσμιου όγκου τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι λόγοι για την απαγόρευση παραγωγής κρυπτονομισμάτων είναι πιθανώς ένας συνδυασμός περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας των ορυχείων, προστασίας των πολιών από απάτες και του ελέγχου της ροής χρημάτων τόσο εντός της χώρας όσο και με τους εμπορικούς εταίρους της. Μέχρι σήμερα, η Κίνα είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει κάνει μια τόσο επιθετική κίνηση για να απαλλάξει τον εαυτό της από αυτή την τεχνολογία, όμως και άλλα κράτη αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η Ρωσία έχει πάρει το ίδιο μάθημα τους τελευταίους μήνες, ξεκινώντας τον Ιανουάριο, όταν οι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων άνοιξαν καταστήματα στο κοντινό Καζακστάν μετά τον διωγμό τους από την Κίνα. Οι διακομιστές εξόρυξής, επέφεραν βαρύ τίμημα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κέντρο – Ασιατικής χώρας, χρησιμοποιώντας έως και το 8% της συνολικής του ικανότητας παραγωγής ενέργειας – καθώς γρήγορα έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κρυπτονομισμάτων, μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις προσπάθειες ελέγχου της βιομηχανίας μέσω της φορολογίας της ενέργειας, οι πολίτες του Καζακστάν ξεσηκώθηκαν για τις υψηλές τιμές των καυσίμων και την αναξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Στρατεύματα της Ρωσίας και των γειτονικών χωρών κλήθηκαν να καταπνίξουν τις βίαιες αναταραχές τον Ιανουάριο, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους ήταν στραμμένο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύεται διαφορετικός αλλά μια εξίσου αποφασιστική στιγμή για τη γεωπολιτική της παραγωγής κρυπτονομισμάτων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ότι η κυβέρνησή του θα εκδώσει NFT για να συγκεντρώσει χρήματα για την υποστήριξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής, η ουκρανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει κρυπτονομίσματα αξίας 50 εκατ. δολ. από την έναρξη του πολέμου, αν και υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για το ποιος ακριβώς συγκεντρώνει χρήματα για τα όπλα στην Ουκρανία, με αυτόν τον τρόπο. Ο Alex Bornyakov, αναπληρωτής υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, είπε μόνο ότι «οι περισσότερες δωρεές προέρχονται από πολίτες», ενώ άλλες προέρχονται από εταιρείες.

Η ίδια η Ρωσία είναι μεγάλος παίκτης στην παραγωγή κρυπτονομισμάτων, προμηθεύοντας το 11% της παγκόσμιας ικανότητας εξόρυξης Bitcoin. Οι ολιγάρχες στη χώρα θα πρέπει να αιθάνονται ευγνώμονες, δεδομένου ότι οι συναλλαγές μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων έχουν διπλασιαστεί από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία. Η αντιμετώπιση των κυρώσεων με τη μετατροπή του ρουβλίου σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων φαίνεται να λειτουργεί προς το παρόν, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.

Όμως ακριβώς τα θύματα απάτης ζητούν από τους ιστότοπους συναλλαγών NFT, να βάλουν γρήγορα στη μαύρη λίστα ένα κλεμμένο Bored Ape, τα χρηματιστήρια κρυπτονομισματων βρίσκονται υπό πίεση να αποκλείσουν τους Ρώσους από τις πλατφόρμες τους. Έχει υπάρξει έντονη συζήτηση στη βιομηχανία για το εάν αυτό είναι σε αντίθεση με την όλη ιδέα της τεχνολογίας, αλλά το θέμα είναι το εξής: η παραγωγή κρυπτονομισμάτων δεν έχει επιφέρει οικονομική επανάσταση – απλώς έχει δώσει στα κράτη και σε απατεώνες ένα νέο κομμάτι να παίξουν στη μεγάλη σκακιέρα.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η απόσπαση ανεξερεύνητων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που κάνουν τεράστια χρήση ηλεκτρικών δικτύων (που κινούνται με άνθρακα) συμβάλλει στην επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο οποίος ήδη βιώνει τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και 1.000 χρόνια στην Καλιφόρνια και εποχές υπερτροφοδοτούμενων μουσώνων στην Ινδία. Όλες οι αιθέριες εικόνες που σχετίζονται με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων, αποκρύπτουν το γεγονός ότι αποτελείται από εκατομμύρια τόνους άνθρακα, χαλκού, σπάνιων μετάλλων και πλαστικού.

Οι διακομιστές που εξορύσσουν κρυπτοπροϊόντα υπάρχουν στον πλανήτη μας σε πραγματικές χώρες, με νόμους, πολέμους και ελλείψεις πόρων – οι οποίες διοικούνται από πολιτικούς που έχουν πραγματικές δεσμεύσεις και συμφέροντα. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρχίζουμε να βλέπουμε μια αναδυόμενη γεωπολιτική παραγωγής που μοιάζει πολύ με τον (παλιό) κόσμο των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών.

Πηγη: The Guardian 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης