Τη δική της διαστημική ιστορία έγραψε σήμερα η Ευρώπη, καθώς με απόλυτη επιτυχία στεφθηκε η επιχείρηση προσεδάφισης του ρομποτικού διαστημικού σκάφους «Rosetta», σε έναν κινούμενο κομήτη, τον 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο (Tchouri). Το σημείο που έχει επιλεγεί για την προσεδάφιση έλαβε το όνομα Αγκιλκία, από ένα νησί του Νείλου.
Πρόκειται για μία μη επανδρωμένη αποστολή, την οποία διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.
Ένα μεγάλο ιστορικό επίτευγμα εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των επιστημόνων που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο εν λόγω κομήτης, με την παγωμένη και ανώμαλη, επιφάνεια βρίσκεται μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκεί υπάρχουν βράχοι ύψους έως και 50 μέτρων, ρωγμές και λοφίσκοι.
Η στιγμή της επιβεβαίωσης της προσεδάφισης
Το μη επανδρωμένο σκάφος «Rosetta», που βρίσκεται από τον Αύγουστο σε τροχιά γύρω από τον κομήτη, απελευθέρωσε το ρομποτικό σκάφος-εργαστήριο, το οποίο φέρει την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Philae». Απώτερος στόχος είναι να συλλέξει στοιχεία, όπως φωτογραφίες, και υλικό από το έδαφος του κομήτη.
Ζωντανή εικόνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Ο αποχωρισμός του «Philae» από το τριών τόνων σκάφος «Rosetta» πραγματοποιήθηκε περίπου στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και ενώ βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον κομήτη.
Η προσεδάφισή του στον κομήτη πραγματοποιήθηκε στις 17.30 ώρα Ελλάδος. Το ραδιοσήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχία έφτασε στη Γη λίγα λεπτά μετά τις 18:00Η προσεδάφισή του στον κομήτη πραγματοποιήθηκε έπειτα από επτά ώρες, δηλαδή στις 17.30 ώρα Ελλάδος. Το ραδιοσήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχία έφτασε στη Γη λίγα λεπτά μετά τις 18:00.
Οι δυσκολίες του εγχειρήματος ήταν πολλές, καθώς το περιβάλλον είναι μάλλον… εχθρικό, ωστόσο, η ακρίβεια και οι σωστοί υπολογισμοί των επιστημόνων της ESA έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχή έκβαση του όλου εγχειρήματος, που έως σήμερα έχει κοστίσει 1,3 δις ευρώ, συνέδραμαν 50 εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.
Τα χαρακτηριστικά του «Philae»
Το ρομποτικό σκάφος-εργαστήριο «Philae» έχει κατασκευαστεί με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ έχει εξοπλιστεί με 10 ειδικά επιστημονικά όργανα που θα συνδράμουν στις έρευνες.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει γεωτρύπανο, ανιχνευτή ακτίνων-Χ, φασματογράφο, πανοραμικές μικροκάμερες κ.ά. Τα όργανα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για χημικές και φυσικές μελέτες και τα ευρήματα θα αποστέλλονται στο «Rosetta» και από εκεί στη Γη.
Το σκάφος ζυγίζει 100 κιλά.
Ένας Έλληνας μαθητής στο «πλήρωμα» του Rosetta
Την ευκαιρία να παρακολουθήσει από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας την αποστολή «Rosetta» είχε το Ελληνόπουλο που βοήθησε στην αφύπνιση του δορυφόρου από την αδρανοποίηση διάρκειας 31 μηνών!
Ο μαθητής Δημήτρης Γρυλλής, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής κ. Σπυρίδωνα Κόσκο, εκπροσώπησε το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε στον διαγωνισμό «WakeUp, Rosetta!», στην VIP εκδήλωση που πραγματοποιείται για την προσεδάφιση του «Philae».
Το βιντεάκι που δημιούργησε ο Δημήτρης, μαζί με τους συμμαθητές του και με τη συμβολή των καθηγητών τους, βοήθησε τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος να ξυπνήσουν επιτυχώς το «Rosetta» από την αδρανοποίηση, διάρκειας περίπου 2,5 ετών. Το βίντεο έλαβε 10.508 ψήφους και βγήκε πρώτο ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Χρήστος Καράμπελας
Διαβάστε επίσης:
Ρομποτικό ευρωπαϊκό σκάφος θα προσεδαφιστεί σε κομήτη