Την αναστολή της επανεισδοχής μεταναστών καθώς και την άρση της βίζας προανήγγειλε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τα μέτρα αποτελούν αντίποινα της Άγκυρας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Τα αντίποινα αποτελούν το πρώτο «δείγμα γραφής» της Τουρκίας έναντι των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρώπη στη γειτονική χώρα, εξαιτίας των προκλητικών της ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖΌπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TGRT ο Τσαβούσογλου «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».
Τα αντίποινα αποτελούν το πρώτο «δείγμα γραφής» της Τουρκίας έναντι των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρώπη στη γειτονική χώρα, εξαιτίας των προκλητικών της ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Βάσει της συμφωνίας, η Άγκυρα είχε την υποχρέωση να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ως εκ τούτου η λήψη της απόφασης για τα τουρκικά αντίποινα επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας, όπου το μεταναστευτικό ζήτημα ολοένα και διογκώνεται εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Τα αντίποινα επί της ουσίας «φράζουν τον δρόμο» στους μετανάστες και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στις πατρίδες τους.
O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. υιοθέτησε τις κυρώσεις κατόπιν συμφωνίας νωρίτερα τον Ιούλιο, με φόντο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κυρώσεις αφορούν ένα πλέγμα μέτρων που ξεκινούν από τις ίδιες τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και καταλήγουν σε επιβολή οικονομικών αντιμέτρων σε διάφορα επίπεδα.
Στο προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρονταν τα μέτρα της περικοπής των προενταξιακών κονδυλίων, της διακοπής του διαλόγου υψηλού επιπέδου και των διαπραγµατεύσεων για την αεροπορική σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας, όπως και της αναστολής της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Και το κείµενο κατέληγε: «H E.E. συνεχίζει να ασχολείται µε το θέµα στο πλαίσιο των συµπερασµάτων της Συνόδου Κορυφής της 20ής Ιουνίου και καλεί την ύπατη εκπρόσωπο για θέµατα εξωτερικής πολιτικής και την Κοµισιόν να συνεχίσουν να εργάζονται επί των επιλογών για στοχευµένα µέτρα. Υπό το φως (in light) της συνέχειας της εξόρυξης από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συµβούλιο θα παρακολουθεί και θα επανέλθει µε τον κατάλληλο τρόπο (as appropriate)».