Μνημόνιο κατανόησης για την απώθηση των παράτυπων μεταναστών από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ υπέγραψαν την Τετάρτη οι ηγέτες της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα euractiv.gr.
Το μνημόνιο υπογράφηκε στο Βελιγράδι την Τετάρτη, καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ, αναφέρει η Vreme.
Το σύστημα ασύλου της ΕΕ έχει αποτύχει, δήλωσε ο Νεχάμερ στον Τύπο. Το «άσυλο α λα καρτ» θα πρέπει να τερματιστεί και ο «τουρισμός ασύλου» θα πρέπει να σταματήσει, πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη σύνοδο κορυφής η Αυστρία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη Σερβία και την Ουγγαρία, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Στόχος, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, με σαφή διαχωρισμό του ασύλου και της μετανάστευσης.
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία είναι τριπλάσιος από πέρυσι. Το αυστριακό συντηρητικό κόμμα ÖVP επιδιώκει να τοποθετηθεί ως «γεράκι» στο θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων ενόψει των εκλογών του 2024, μια προσέγγιση με την οποία κέρδισε για τελευταία φορά το 2017.
Οι άνθρωποι που έρχονται για οικονομικούς λόγους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από εκείνους που ζητούν προστασία, τόνισε ο Νεχάμερ.
Ο Νεχάμερ αναφέρθηκε στο σύμφωνο ως «εταιρική σχέση κατά της εμπορίας ανθρώπων», αν και, όπως ανέφερε η Vreme, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για την παρεμπόδιση ανθρώπων που επιδιώκουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή εντός της ΕΕ.
Ο Βούτσιτς δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή ότι η δράση, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη ισχυρότερης αστυνομικής παρουσίας κατά μήκος των νότιων συνόρων της Σερβίας με τη Βόρεια Μακεδονία, θα ξεκινήσει «πριν από το τέλος του έτους».
Οι τρεις χώρες ελπίζουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες, τόνισε ο Βούτσιτς. Ούτε η Σερβία ούτε η Ουγγαρία είναι πολύ δημοφιλείς στην ΕΕ αυτές τις μέρες, δεδομένης της φιλικής προς τη Ρωσία πολιτικής τους.
Ο Όρμπαν, από την πλευρά του, επέμεινε ότι η μετανάστευση «πρέπει να προλαμβάνεται, όχι να διαχειρίζεται», προσθέτοντας ότι «μοιραζόμαστε τη μοίρα μας με τη Σερβία» και ότι η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το «θέμα επιβίωσης».
Ο Όρμπαν δήλωσε ότι 250.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων έχουν σταματήσει φέτος στην Ουγγαρία, «η επιθετικότητα αυξάνεται, δεν είναι μόνο οπλισμένοι, αλλά και τα χρησιμοποιούν», ανέφερε το Telex.
Η Ουγγαρία βρισκόταν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, καθώς δέχεται τόσο παράτυπους μετανάστες από τη Σερβία όσο και πρόσφυγες από την Ουκρανία, και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό «είναι να πούμε ότι δεν υπάρχει διέλευση από τα σύνορά μας», πρόσθεσε ο Όρμπαν.
Η Ουγγαρία συνεχίζει να επιμένει ότι έχει δεχθεί αυξημένη πίεση λόγω των προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο από τη γειτονική Ουκρανία, αλλά οι επικριτές επισημαίνουν ότι λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν στην πραγματικότητα να μείνουν στην Ουγγαρία, η οποία συνέχισε να επιδιώκει οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Η Ουγγαρία έχει καταγράψει τον μικρότερο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία για προσωρινή προστασία από τις χώρες του μετώπου, αφήνοντας πίσω της τη Ρουμανία με 85.456 και μόλις 31.989 καταγραφές. Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μικρότερος από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των βαλτικών και σκανδιναβικών κρατών, καθώς και των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η πρωτοβουλία χλευάστηκε ευρέως στην Αυστρία, καθώς η Ουγγαρία είχε δεχθεί μέχρι σήμερα μόλις 40 αιτήσεις ασύλου, ενώ η Αυστρία περίπου 100.000.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ηγετών μέσα σε λίγους μήνες, με την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Ουγγαρίας-Αυστρίας-Σερβίας να πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη στις 3 Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το Telex.
Πηγή: euractiv.gr