Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 26 Μαρτίου 2000.

Έπειτα από 17 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι βγήκαν να διαδηλώσουν για τη διαφθορά που προκαλεί αντιδράσεις στην πολύχρονη διακυβέρνησή του στη χώρα.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ήταν η πρώτη πραγματική πρόκληση στη διακυβέρνηση Πούτιν από το 2012 και ξεκίνησαν με μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Βλαδιβοστόκ, για να εξαπλωθούν σταδιακά σε δεκάδες πόλεις, από το Νοβοσιμπίρσκ έως την Makhachkala, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν στον Βόρειο Καύκασο, όπου ο Πούτιν κέρδιζε το 90% των ψήφων.

Οργανωτής των διαδηλώσεων ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι αντίπαλος του Β. Πούτιν στις προεδρικές το 2018.

Την περασμένη Κυριακή χιλιάδες Ρώσοι κατέβηκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές ήταν κυρίως νέοι που ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος γύρισε ένα ντοκιμαντέρ, όπου καταλογίζει διαφθορά στον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντγιεφ.

Οι συλλήψεις στη Μόσχα υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες, προφανώς επειδή η κινητοποίηση δεν έχει λάβει την απαραίτητη άδεια. Στους συλληφθέντες ήταν και ο Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε δεκαπενθήμερη κράτηση και πρόστιμο περίπου 300 ευρώ.

Το νέο κύμα κινητοποιήσεων συνέχισε εκεί όπου είχε σταματήσει το προηγούμενο πριν από πέντε χρόνια, όταν χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στη Μόσχα κατά των σχεδίων του προέδρου Πούτιν να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στο Κρεμλίνο.

Η διαδήλωση στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν το αποκορύφωμα πολύμηνων, ως επί το πλείστον, ειρηνικών κινητοποιήσεων. Στα επεισόδια που, δυστυχώς, σημειώθηκαν οι Αρχές απάντησαν με συλλήψεις και φυλακίσεις.

Ο άνθρωπος πίσω από τις κινητοποιήσεις

Η Ρωσία βρίσκεται και πάλι ενώπιον προεδρικών εκλογών. Το 2018 ο Βλαντίμιρ Πούτιν -παρόλο που δεν το έχει ανακοινώσει- αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος «πυροδότησε» το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων στη μεταπολεμική Ρωσία τον χειμώνα του 2011/2012, φιλοδοξεί να είναι ο αντίπαλος του Πούτιν.

Τον περασμένο μήνα ωστόσο, ρωσικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ένα οικονομικό έγκλημα, καταστρέφοντας τα σχέδια για την υποψηφιότητά του.

Η εκδίκαση της έφεσης εκκρεμεί. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ωστόσο αμφισβητεί την ανεξαρτησία της ρωσικής δικαιοσύνης, ελπίζει τώρα σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Οι διαδηλώσεις της Κυριακής στη Ρωσία, με αφορμή το ντοκιμαντέρ, που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αποτελούν ωστόσο τη μόνη έκπληξη στα ρωσικά πολιτικά πράγματα τις τελευταίες μέρες.

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε στα μέσα ενημέρωσης μια άλλη σημαντική είδηση που ήρθε από το ρωσικό κοινοβούλιο: οι κομμουνιστές ζητούν εξέταση των κατηγοριών διαφθοράς κατά του πρωθυπουργού Μεντβέντγιεφ. Το αίτημα θεωρείται αδιανόητο για τα δεδομένα των κομμουνιστών, οι οποίοι, αν και τυπικά αντιπολιτευτικό κόμμα, στηρίζουν σε γενικές γραμμές την πολιτική του Κρεμλίνου.

Τα σχέδια των κομμουνιστών οδηγούν αρκετούς στην υπόθεση ότι ο πρόεδρος Πούτιν σχεδιάζει ενδεχομένως να καθαιρέσει τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη υπάρχουν παρατηρητές που έβλεπαν στο πρόσωπο του Μεντβέντγιεφ τον διάδοχο του Πούτιν, ο οποίος απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αναρριχηθεί στην εξουσία και να εφαρμόσει μετριοπαθή πολιτική.

Τον συγκρίνουν, μάλιστα, με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουτσώφ και την πολιτική που είχε ακολουθήσει μετά τον θάνατο του προκατόχου του Ιωσήφ Στάλιν το 1953.

Πληροφορίες από: The Economist | Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης