Το «Yenikapi 12», αντίγραφο του βυζαντινού πλοίου το οποίο είχε ανακαλυφθεί μαζί με άλλα 35 κατά τις εργασίες κατασκευής του μετρό, θα ναυπηγηθεί και θα καθελκυστεί μέσα στην επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού έργου που διενεργείται από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Πρόκειται για ένα αυθεντικό αντίγραφο του βυζαντινού πλοίου διαστάσεων, 9,64 μ. μήκους και 2,6 μ. πλάτους, το οποίο θα καθελκυσθεί μέσα στο 2013.
Η Işıl Kocabaş, υπεύθυνη του τμήματος Προστασίας και Αποκατάστασης Πολιτιστικών Αγαθών του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι 36 ναυάγια ξύλινων πλοίων μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών, που ξεκίνησαν στην τοποθεσία Yenikapi το 2004.
Αυτά τα πλοία, που εκτιμάται ότι ναυπηγήθηκαν μεταξύ του 5ου και 10ου αιώνα μ.Χ., θεωρούνται ως η μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων ξύλινων πλοίων παγκοσμίως, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα σε 28 από αυτά από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Τα ναυάγια του Yenikapi αντιπροσωπεύουν την τεχνολογία της Μέση Βυζαντινής περιόδου, μιας χρονικής περιόδου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όπου η τεχνολογία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Τα υπολείμματα των πλοίων βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως δήλωσε η καθηγήτρια.
«Τα πλοία του Yenikapi αποτελούν αποδείξεις της τεχνολογίας του Μεσαίωνα. Τα πλοία μάς δίνουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία ναυπήγησής τους κατά τη διάρκεια της Μέσης Βυζαντινής περιόδου» ανέφερε η Işıl Kocabaş.
Το πρώτο στάδιο του ερευνητικού έργου Yenikapi 12 ήταν η προετοιμασία μιας διδακτορικής διατριβής σχετικά με την τεχνική ναυπήγησης και αναπαραγωγής του βυζαντινού πλοίου. «Η διδακτορική διατριβή μας παρουσιάζει πώς το Yenikapi 12 σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε καθώς και ολόκληρη τη διαδικασία ναυπήγησης του αντιγράφου. Το κυρίως σκαρί του Yenikapi 12 καταγράφηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατης τεχνολογίας. Κάθε ξύλινη λεπτομέρεια της επιφάνειας του πλοίου μεταφέρθηκε στον υπολογιστή, αποκτώντας σημαντική πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής του. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέξαμε, δημιουργήσαμε ένα σχέδιο του πλοίου καθώς και σειρά διαφανειών και αναπαραστάσεων, παρουσιάζοντας το πλοίο στο νερό» δήλωσε η Işıl.
Ο στόχος του ερευνητικού έργου είναι η παραγωγή ενός πιστού αντιγράφου του πλοίου, σύμφωνα με την Kocabaş: «Ο στόχος μας είναι να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ναυπήγηση του βυζαντινού πλοίου. Θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πόσοι άνθρωποι εργάστηκαν για την ναυπήγησή του; Πώς είχαν πρόσβαση στις αναγκαίες πρώτες ύλες; Πώς συναρμολογούσαν τα πλοία;».
Έκθεση του έργου
Η Kocabaş δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για το έργο είναι συνεχείς: «Η ναυπήγηση θα ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Σχεδιάζουμε να τελειώσει και να καθελκυσθεί στην θάλασσα στα μέσα του 2013. Αλλά έχουμε ανάγκη εύρεσης οικονομικής υποστήριξης, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη ναυπήγησή του. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας του έργου».
Το Yenikapi 12 θα εκτεθεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης ή στον ιστορικό κήπο του πανεπιστήμιου της πόλης.
«Με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα διάφορα στάδια ναυπήγησης του πλοίου. Την ίδια περίοδο θα διενεργηθούν συνέδρια από ειδικούς. Όλη η διαδικασία θα καταγραφεί κινηματογραφικά, προκειμένου να προβληθεί αργότερα ως ντοκιμαντέρ. Όταν το αντίγραφο τελειώσει, οι επισκέπτες του Yenikapi 12 θα έχουν μια θαυμάσια εμπειρία από το βυζαντινό πλοίο» σύμφωνα με την Kocabaş.
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος