Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον θέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΙΧ) στη Συρία.

Οι αεροπορικές επιδρομές -πραγματοποιήθηκαν είκοσι έξοδοι- είχαν αποτέλεσμα να πληγούν οκτώ στρατιωτικοί στόχοι του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού επιτελείου.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επλήγησαν στόχοι σε περιοχές γύρω από τις πόλεις Χομς και Χάμα, που απέχουν 44 χιλιόμετρα η μία από την άλλη. Την δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Konashenkov είπε πως οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν αφού είχαν προηγηθεί αναγνωριστικές πτήσεις και είχε γίνει προσεκτική επιβεβαίωση των στόχων από στοιχεία που δόθηκα από τον συριακό στρατό.

Επισήμανε δε πως τα ρωσικά μαχητικά δεν είχαν στόχους δομές εξυπηρέτησης πολιτών και απέφυγαν εκείνες τις περιοχές.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ξεκίνησαν λίγες μόνον ώρες μετά το πράσινο φως της Άνω Δούμας στο αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για επέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι «ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας» και χαρακτήρισε τις εναέριες επιθέσεις «προληπτικό χτύπημα».

«Οι τρομοκράτες πρέπει να καταστραφούν στις κατεχόμενες περιοχές και όχι να περιμένουμε να έρθουν σε εμάς» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Σε συνάντηση με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε όπως η Ρωσία θα στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα τους.

«Έχουμε δικαίωμα, εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας, να καταφέρουμε πλήγματα κατά όλων αυτών πριν οι εξτρεμιστές επιστρέψουν και μεταφέρουν το πρόβλημα μέσα στη Ρωσία», συμφώνησε και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ αιτιολογώντας την απόφαση της Ρωσίας.

Προβληματισμό αλλά και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο διεθνές πολιτικό σκηνικό η απόφαση της Ρωσίας να πλήξει θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία πραγματοποιώντας εναέριες επιθέσεις.

Η Συρία, η οποία είχε ζητήσει τη ρωσική παρέμβαση, χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη. «Στηρίζουμε και ευχαριστούμε τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την πρωτοβουλία του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Βαλίντ Αλ-Μουαλέμ ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Εκεί βρισκόταν και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όταν ζήτησε από τη Μόσχα να δώσει το συντομότερο δυνατό διευκρινίσεις όσον αφορά τους στόχους των επιθέσεων. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Σταϊνμάιερ προειδοποίησε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρξουν περαιτέρω παρεξηγήσεις μεταξύ των εταίρων, τους οποίους όλοι χρειαζόμαστε για να συμβάλουμε στην εξομάλυνση της κατάστασης». Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συντονιστούν οι διεθνείς προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΝΑΤΟ: «Ο Άσαντ μέρος του προβλήματος»

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει και περιορίστηκε στη δήλωση ότι είναι «πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποια εκτίμηση για τους στόχους που έθεσαν και πέτυχαν οι Ρώσοι».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη στήριξη της Ρωσίας στο πρόσωπο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «μη εποικοδομητική» αφού ο ίδιος αποτελεί «μέρος του προβλήματος».

Ρωσικές διευκρινίσεις

Λίγες ώρες νωρίτερα ο στενός συνεργάτης του ρώσου προέδρου Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνιζε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η απόφαση της Άνω Βουλής αφορά συγκεκριμένα τη Συρία, επισημαίνοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ ζήτησε τη ρωσική στήριξη, κάτι που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η προεδρία στη Δαμασκό.

Η χρήση ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας στο έδαφος άλλης, μπορεί να γίνει είτε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε μετά από αίτημα της Δαμασκού.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα, η οποία με νόμιμο τρόπο θα χρησιμοποιήσει την αεροπορία της κατά των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία» εξήγησε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ τη λογική της χτεσινής απόφασης του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας να επιτρέψει στον πρόεδρο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το ρωσικό στρατό εκτός των συνόρων της χώρας μετά από αίτημα του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

H Ρωσία αποκλείει αποστολή στρατιωτών

Νωρίτερα χτες, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα κάνει χρήση μόνο μαχητικών με επιλεκτικά πλήγματα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, χωρίς συμμετοχή του ρωσικού στρατού σε επίγειες επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε, στόχος δεν είναι η εμπλοκή σε πολιτικά σχέδια στη Συρία, αλλά είναι γνωστό ότι πάνω από 2.000 άνδρες μουσουλμανικών περιοχών της Ρωσίας και πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου συμμετέχουν στις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. «Έχουμε δικαίωμα, εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας, να καταφέρουμε πλήγματα κατά όλων αυτών πριν οι εξτρεμιστές επιστρέψουν πίσω και μεταφέρουν το πρόβλημα μέσα στη Ρωσία», τόνισε ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα αμέσως μετά την απόφαση της ρωσικής Άνω Δούμας, υποστήριξε πως οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπάρακ Ομπάμα «διαπίστωσαν κοινά συμφέροντα στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου» και συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή σφαλμάτων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αιχμές Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από την έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως «οποιοσδήποτε σκέφτεται επίλυση στο πρόβλημα της Συρίας, θα πρέπει να σκέφτεται την Συρία χωρίς τον Άσαντ». Και υποστήριξε ότι «κάθε στιγμή που παραμένει στην εξουσία προσθέτει ντροπή σε όσους τον υποστηρίζουν». Είπε ακόμη ότι η Τουρκία μάχεται τόσο εναντίον του ΡΚΚ όσο και του Ισλαμικού Χαλιφάτου» (“Daesh” –όπως το αποκαλεί).

Λαβρόφ: «Ευδιάκριτη η αλλαγή στάσης της Δύσης»

Με τις διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του Άσαντ να παραμένουν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε την σημαντική διαφοροποίηση που έχει γίνει στην στάση των Δυτικών για το θέμα.
 
«Δεν μπορώ να δώσω εξηγήσει για την αλλαγή στην στάση των ΗΠΑ. Αλλά αν λάβουμε υπόψη μας προηγούμενες δηλώσει -πριν δύο χρόνια- ότι ο Άσαντ έχει χάσει ολοσχερώς τη νομιμότητα και όταν ο λεγόμενος συριακός συνασπισμός αποτελούσε για τη Δύση το μόνο νόμιμο εκφραστή του συριακού λαού, τότε έχουμε περάσει σε μία εντελώς νέα φάση με δεδομένες τις δηλώσεις που ακούμε σήμερα», είπε ο Λαβρόφ. Για να προσθέσει:

«Έτσι διακρίνουμε έναν διακανονισμό στην στάση τους, επειδή η πραγματικότητα έδειξε πως κάποιος δεν μπορεί να προχωρά με τελεσίγραφα για την απομάκρυνση ενός προέδρου από μια κυρίαρχη χώρα με δεδομένη μια παρόμοια κρίση».

Ευνοϊκή θέση και από Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ PM Haider al-Abadi, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του υποστήριξε πως «οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΧ θα αποβούν αποδοτικές, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος του Ισλαμικού Χαλιφάτου και είναι καλοδεχούμενες από όλες τις χώρες που μάχονται την τρομοκρατία».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ιράκ δέχεται επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία από το Daesh (ΙΧ) και αυτό έχει στοιχίσει πολλές ανθρώπινε ζωές, όχι μόνο σε σκοτωμένους αλλά και απαχθέντες και ανθρώπους που οδηγήθηκαν σε κατάσταση δουλείας», είπε στην εκπομπή NewsHour του τηλεοπτικού σταθμού PBS.

Πηγή: dpa
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης