Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας, για να διαμαρτυρηθούν κατά της εφόδου του ισραηλινού ναυτικού εναντίον της διεθνούς νηοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα.

Υψώνοντας ιορδανικές και παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Θάνατος στο Ισραήλ», και ζητούσαν τον «τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας».

Κάλεσαν, επίσης, τις ιορδανικές Αρχές να κλείσουν την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν και να απελάσουν τον πρέσβη. Υπενθυμίζεται ότι η Ιορδανία υπέγραψε το 1994 συνθήκη ειρήνης με το εβραϊκό κράτος.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με τη σιωνιστική οντότητα (Ισραήλ) που έδειξε σήμερα τη βαρβαρότητά της» δήλωσε ο Μοχάμαντ Ακέλ, ο γενικός γραμματέας του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης ( (IAF/FAI — κόμμα της ιορδανικής αντιπολίτευσης).

Στο Λίβανο η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της διεθνούς φιλοπαλαιστινιακής νηοπομπής.

«Είναι ένα προμελετημένο έγκλημα των Ισραηλινών εναντίον της ανθρωπότητας» δήλωσε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Χάσαν Φαντλάλα. «Αυτό προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των σφαγών εναντίον των πολιτών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου».

«Αν δεν καταφέρουν να δράσουν γρήγορα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και να καταγγείλουν το Ισραήλ για τα εγκλήματά του καθώς και για να σώσουν τους ομήρους, η κατάσταση στην περιοχή θα χειροτερεύσει» προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής Αφρικής-Γαλλίας, καταδίκασε με άμεσο τρόπο την επίθεση του Ισραήλ. Σε γραπτή δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Κάιρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ καταδικάζει την υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας από το Ισραήλ και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών. (Εκφράζει επίσης) την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό της Γάζας και επαναλαμβάνει ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων».

Επίσης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, κατήγγειλαν τη βίαιη ισραηλινή έφοδο στη διεθνή νηοπομπή και ζήτησαν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η Αδελφότητα κάλεσε την Αίγυπτο να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφας και να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη στο Κάιρο, ζητώντας παράλληλα από τον αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο και από τους πολίτες του ελεύθερου κόσμου «να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους, προκειμένου να σταματήσει η απάνθρωπη επίθεση εναντίον της νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν επίσης τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και τους πολίτες που επέβαιναν στα πλοία.

Η νηοπομπή, με περίπου 700 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, είχε αποπλεύσει το απόγευμα της Κυριακής από την Κύπρο, με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:
Διεθνής κατακραυγή για το ισραηλινό ρεσάλτο, 31 Μαΐου 2010, 11:37