Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι ζητά ο στρατός των ΗΠΑ να μειώσει την ένταση των επιχειρήσεών του στο Αφγανιστάν και να σταματήσει τις νυχτερινές εφόδους που όπως λέει ωθούν πολίτες στις «αγκάλες» των Ταλιμπάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post.

Κατά την Ποστ, η τοποθέτησή του έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις διαταγές που έχει δώσει ο αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέας -ο οποίος έχει θέσει τις αποστολές «σύλληψης-εκτέλεσης» στο πνεύμα της στρατηγικής του για την «πάταξη» του αντάρτικου των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους τρεις μήνες οι επιδρομές, κατά κανόνα στην διάρκεια της νύχτας, σε εκατοντάδες σπίτια, από άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει στο θάνατο ή στη σύλληψη 368 «ηγετών» του αντάρτικου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Καρζάι είπε ότι η τοποθέτησή του δεν αποσκοπεί στο να επικρίνει την Ουάσινγκτον, αλλά να βελτιώσει τη σχέση των δύο χωρών. Στέλεχος της κυβέρνησης του Αφγανιστάν φέρεται να είπε στην Ποστ ότι ο Καρζάι έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τις νυχτερινές εφόδους στις συναντήσεις του με τον Πετρέας και θέλει να έχει την δυνατότητα να ασκεί βέτο σε κάποιες τουλάχιστον από τις επιχειρήσεις αυτές.

Η αντίδραση Καρζάι γίνεται την στιγμή που η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως υπαναχωρεί από την καθορισμένη προθεσμία του Ιουλίου του 2011 για την παράδοση τμήματος του ελέγχου της ασφαλείας στις δυνάμεις του Αφγανιστάν. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θεωρούν «ρεαλιστική» ημερομηνία για την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της ασφάλειας της χώρας από τις αρχές στο Αφγανιστάν το 2014, κάτι που θα προτείνουν να υιοθετήσει και το NATO στη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αργότερα το Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καρζάι είπε στην Ποστ ότι οι ΗΠΑ «θα έπρεπε και θα μπορούσαν» να μειώσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν το 2011 και ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα όφειλαν να μένουν στις βάσεις τους και να συμμετέχουν σε «απαραίτητες» επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης