Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Το Ευρασιατικό Φόρουμ Γυναικών 2024 (EAWF) στην Αγία Πετρούπολη άνοιξε με μια συγχώνευση τέχνης και τεχνολογίας, με ένα ντουέτο βιολιού ανθρώπου-ρομπότ.
Το EAWF, το οποίο θεωρείται ως μια «μείζονα διεθνής πλατφόρμα επιρροής που επιτρέπει στις γυναίκες ηγέτες από όλες τις ηπείρους να συμμετάσχουν σε διάλογο και να λάβουν κοινές αποφάσεις» για θέματα όπως η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η τεχνολογική πρόοδος, η περιβαλλοντική ασφάλεια και η φιλανθρωπία, πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη από τις 18 έως 20 Σεπτεμβρίου.
Η εκδήλωση επιδιώκει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να ενισχύσει την παγκόσμια συνεργασία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του φόρουμ.
Το επίσημο πρόγραμμα, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις γυναίκες.
Η τελετή έναρξης της Τετάρτης ξεκίνησε με τη Μαρία Αντριέβα, μια διάσημη Ρωσίδα βιολονίστα, να ερμηνεύει ένα απόσπασμα από το παγκοσμίως διάσημο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι, «Τέσσερις Εποχές», ενώ συνοδευόταν από ένα ρομπότ της Universal Robots UR10 το οποίο φορούσε ένα φόρεμα και κρατούσε ένα φιόγκο στο χειριστή του.
Σύμφωνα με τη Βαλεντίνα Ματβιένκο, την επικεφαλής του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώην κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, η εκδήλωση, που πραγματοποιείται για τέταρτη φορά, έχει προσελκύσει πάνω από 2.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 600 ξένων προσκεκλημένων από 126 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Σημείωσε επίσης ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι συχνά κινούμενοι σε πολύ υψηλούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων κυριών και των αντιπροέδρων.
Το επιχειρηματικό πρόγραμμα του EAWF περιλαμβάνει πέντε θεματικές πλατφόρμες αφιερωμένες στη συμμετοχή των γυναικών στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε επίσης στο φόρουμ, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια ευημερία και η αρμονία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη βοήθεια των γυναικών, προσθέτοντας ότι οι Ρωσίδες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας.
Η Ματβιένκο σημείωσε ότι η εκδήλωση θα έχει εκτεταμένες πρακτικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης συστάσεων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τις γυναίκες σε διάφορους τομείς και της πίεσης για την εφαρμογή τους παγκοσμίως. «Αν αναλύσετε τα αποτελέσματα των προηγούμενων φόρουμ μας, πολλές ιδέες έχουν ήδη εφαρμοστεί, τόσο στη Ρωσία όσο και πέραν αυτής».
Τόνισε επίσης ότι το φόρουμ δεν επιδιώκει να προωθήσει δυτικού τύπου «πολεμικό φεμινισμό», ο οποίος είπε αρχικά προώθησε τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά αργότερα «υποβαθμίστηκε και ριζοσπαστικοποιήθηκε».
«Αυτή η αξιέπαινη ιδέα, ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών έχει απορριφθεί εδώ και καιρό [από τη Δύση]. Τώρα όλα έχουν να κάνουν με μια σύγκρουση, έναν αγώνα κατά των ανδρών και τις παραδοσιακές αξίες», είπε η Ματβιένκο, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αφήγηση δεν σχετίζεται με τις γυναίκες.
Εν τω μεταξύ, το EAWF στοχεύει να προωθήσει τις «βασικές παραδοσιακές αξίες όλης της ανθρωπότητας», συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της οικογένειας, του πολιτισμού και των ανοιχτών ευκαιριών για τις γυναίκες, είπε. «Όλοι όσοι έρχονται στο φόρουμ μας μοιράζονται αυτές τις αξίες», πρόσθεσε.
Τώρα πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα γυναικών, αλλά και τα ανθρώπινα γενικότερα με την έλευση των ρομπότ και την Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτό είναι ένα άλλο μέγα θέμα προς συζήτηση.
Η Universal Robots είναι η πρώτη εταιρεία που διέθεσε στην αγορά εμπορικά βιώσιμα συνεργατικά ρομπότ (cobots), με έδρα το Οντένσε της Δανίας το 2005 από τους Esben Østergaard, Kasper Støy και Kristian Kassow.
Από το 2015, η εταιρεία ανήκει στον Αμερικανό σχεδιαστή και κατασκευαστή εξοπλισμού αυτόματου ελέγχου Teradyne.
Θεωρείται ότι είναι η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε ένα συνεργατικό ρομπότ που μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια δίπλα στους υπαλλήλους, εξαλείφοντας την ανάγκη για κλουβιά ασφαλείας ή περίφραξη.