Επίθεση σε κυβερνητικές ιστοσελίδες της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε χθες βράδυ η ομάδα των Anonymous, ως απάντηση στη θανατική καταδίκη του 17χρονου Μοχάμεντ αλ Νιμρ αλλά και στη μαύρη προϊστορία του βασιλείου όσον αφορά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο απορρίφθηκε η τελευταία έφεση του Νιμρ, και πλέον η ποινή της σταύρωσης, που του επιβλήθηκε το 2012 για υποτιθέμενες αντικυβερνητικές δραστηριότητες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτελεστεί.
«Ο Αλί Μοχάμεντ αλ Νιμρ, ένας αθώος έφηβος, έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τη Σαουδική Αραβία κι εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια» είπαν οι ακτιβιστές χάκερ σε δήλωσή τους προς το βασίλειο του Περσικού Κόλπου. «Φυσικά, ασκήθηκε έφεση στην απόφαση, αλλά η ακρόαση κρατήθηκε μυστική και τελικά η έφεση απορρίφθηκε.»
Οι Anonymous ζήτησαν την απελευθέρωση του Νιμρ, επισημαίνοντας ότι οι αρχές τού απαγόρευσαν να προσλάβει δικηγόρο και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. «Οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία (υπέρ του) υποστηρίζουν επίσης ότι τον ανάγκασαν με τη βία να υπογράψει ομολογία, η οποία και αποτέλεσε τη βάση για τη δίωξή του … Τώρα, με όλες τις νομικές οδούς να έχουν εξαντληθεί, ο Αλί μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταυρωθεί.»
Οι χακτιβιστές κήρυξαν την έναρξη της επιχείρησης #OpNimr επιτιθέμενοι σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και βγάζοντάς τες εκτός διαδικτύου. «Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα μας ακούσετε και θα απελευθερώσετε τον νεαρό. Θα αντιμετωπιστείτε ως ιός, κι εμείς είμαστε η θεραπεία» επισήμαναν.
Στο στόχαστρο της ηλεκτρονικής επίθεσης βρέθηκαν ιστοσελίδες υπουργείων, κρατικών φορέων, ακόμη και της Saudi Airlines∙ οι περισσότερες ωστόσο τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν επανέλθει.
«Εκατοντάδες αθώοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της σαουδαραβικής κυβέρνησης, και τώρα θα τιμωρηθεί τις πράξεις της» είπαν ακόμη οι Anonymous και κατήγγειλαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπερασπίστηκε τον Νιμρ ούτε και άσκησε αρκετή πίεση στο Ριάντ. Κατηγόρησαν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι απέδωσαν στη Σαουδική Αραβία σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά τις αμφισβητούμενες επιδόσεις της στον εν λόγω τομέα.
Ο Νιμρ συνελήφθη το 2012, μετά την υποτιθέμενη συμμετοχή του σε διαδήλωση. Κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και επίθεση εναντίον αστυνομικών. Το κατηγορητήριο συμπεριλάμβανε την παρακίνηση άλλων ατόμων μέσω συσκευής BlackBerry να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.
Ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι τη δίκη του Νιμρ «δεν πληρούσε τις διεθνείς προϋποθέσεις» και ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να παγώσει την εκτέλεση, ενώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλουν ότι ο Νιμρ βασανίστηκε και εξαναγκάστηκε να «ομολογήσει» την ενοχή του για ορισμένες από τις κατηγορίες.
Η ποινή της σταύρωσης σημαίνει ότι ο Νιμρ αρχικά θα αποκεφαλιστεί και στη συνέχεια το πτώμα του θα σταυρωθεί σε δημόσιο χώρο.
Οι μαρτυρίες καταδεικνύουν ότι ο Νιμρ πράγματι συμμετείχε σε διαδήλωση, όχι όμως ότι επιδόθηκε και σε ακτιβιστική δράση. Άλλες πηγές θεωρούν ότι η ποινή της σταύρωσης συνιστά πολιτική εκδίκηση επειδή ο 17χρονος είναι ανιψιός του σιίτη κληρικού και ακτιβιστή σεΐχη Νιμρ Μπακρ αλ Νιμρ, ο οποίος επίσης πρόκειται να εκτελεστεί.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο κληρικός καταδικάστηκε σε θάνατο με κατηγορίες για τρομοκρατία και «πόλεμο κατά του Θεού» επειδή έβγαλε λόγο σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κατίφ.
Με πληροφορίες από Russia Today
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη
Διαβάστε επίσης:
Συνομιλία Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για τη συριακή κρίση
Διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο 131 Ιρανών προσκυνητών στη Μέκκα
Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις