Προσπαθώντας να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τις εθνοτικές συγκρούσεις, 74.000 κάτοικοι του Μάλι έχουν καταφύγει στην έρημο της Μαυριτανίας – χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια – ενώ η παιδική θνησιμότητα έχει ξεπεράσει το όριο του συναγερμού, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», επισημαίνοντας πως «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί».

Ο πόλεμος στο Μάλι ξέσπασε τον Ιανουάριο του 2012 και έναν χρόνο αργότερα η Γαλλία επενέβη για να εμποδίσει τους ισλαμιστές, που ελέγχουν τον Βορρά, να καταλάβουν την υπόλοιπη χώρα. Από τις συγκρούσεις που μαίνονται ακόμα περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν μέσα στα σύνορα της χώρας, ενώ άλλοι 170.000 κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρημο της Μαυριτανίας, όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς υπό σκιάν, στον καταυλισμό της Μπέρα 74.000 άνθρωποι βρίσκονται «χαμένοι στην έρημο», σύμφωνα με τον τίτλο της έκθεσης της οργάνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Η οργάνωση κάνει λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση», διότι η επιβίωση των ανθρώπων αυτών εξαρτάται αποκλειστικά από την εξωτερική βοήθεια».

«Δεν υπάρχει λιμός στον καταυλισμό της Μπέρα» διευκρινίζει η Μαρί-Κριστίν Φερίρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, αρμόδια για τις επείγουσες καταστάσεις. «Σε γενικές γραμμές, οι μερίδες φαγητού έχουν βελτιωθεί. Όμως, αυτό που δεν επαρκεί είναι το νερό: οι πρόσφυγες λαμβάνουν καθημερινά 11 λίτρα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 20 για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τα παιδιά, «πρέπει να λαμβάνουν μερίδες πλούσιες σε γάλα και ιχνοστοιχεία, για να μη φθάσουν στον υποσιτισμό», επισημαίνει η Φερίρ και διευκρινίζει πως, όταν τα παιδιά έφθασαν στον καταυλισμό τον Ιανουάριο, δεν είχαν πρόβλημα, αλλά πολύ σύντομα παρουσίασαν συμπτώματα υποσιτισμού.

«Οι ζωές των παιδιών κινδυνεύουν» προειδοποιεί. Εκτός από τους κινδύνους εμφάνισης μη θεραπεύσιμων νευρολογικών και ανοσοποιητικών προβλημάτων ειδικά στα πολύ μικρά παιδιά, το ποσοστό θνησιμότητας έχει ξεπεράσει το όριο του συναγερμού: σήμερα φτάνει τα 3,2 παιδιά ανά 10.000, ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, ενώ το όριο είναι δύο παιδιά ανά 10.000.

Στην έκθεσή τους οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» επιμένουν πως «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμοί πρέπει να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας για όσο χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλίσουν ένα ανθρωπιστικά αποδεκτό επίπεδο ζωής, διότι λόγω των πολιτικών και εθνοτικών αιτιών της κρίσης είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψουν σύντομα οι πρόσφυγες στο Μάλι».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης