Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε δεν είναι αυταρχικός και λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του την έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία τον περιλαμβάνει μεταξύ των απειλών για τη δημοκρατία στη νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από το γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναφέρει τον Ντουτέρτε μαζί με τον ηγέτη της Καμπότζης Χουν Σεν, την κρίση με τους Ροχίνγκια και το υποστηριζόμενο από τον στρατό σύνταγμα της Ταϊλάνδης, χαρακτηρίζοντάς τους εμπόδια για τη δημοκρατία.

«Εξετάζουμε αυτήν την ανακοίνωση (…) με κάποια ανησυχία» σχολίασε ο εκπρόσωπός του Χάρι Ροκ στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM.

Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν ευάλωτα σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας το 2018 εξαιτίας των αυταρχικών τάσεων κάποιων ηγετών, της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς και των δωροδοκιών, τονίζεται στην έκθεση.

«Ο Ντουτέρτε έχει δηλώσει ότι ίσως αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος, κηρύξει μια “επαναστατική κυβέρνηση” και επιβάλλει σε όλη τη χώρα στρατιωτικό νόμο» αναφέρεται σε αυτή.

Ο Ροκ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Κατ’ αρχάς ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε δεν είναι αυταρχικός και δεν έχει αυταρχικές τάσεις. Συντάσσεται με το κράτος δικαίου και παραμένει πιστός στο Σύνταγμα» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ροκ.

Δεν υπάρχει επαναστατική κυβέρνηση, ούτε έχει επιβληθεί στη χώρα στρατιωτικός νόμος, πρόσθεσε.

Ωστόσο, στο παρελθόν ο Ντουτέρτε έχει κάνει αυτές τις απειλές δημοσίως. Φιλιππινέζοι βουλευτές επικύρωσαν τον Δεκέμβριο την παράταση κατά έναν χρόνο του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί στο νησί Μιντανάο εξαιτίας της απειλής που συνιστούν οι κομμουνιστές αντάρτες και οι τζιχαντιστές.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον Ντουτέρτε, ο οποίος είναι γνωστός για την αδιαφορία του προς τις διεθνείς πιέσεις.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που έχει κηρύξει ο Φιλιππινέζος πρόεδρος από τον Ιούλιο του 2016. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την αστυνομία για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που οι Αρχές αρνούνται.

Στο μεταξύ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την εκστρατεία αυτή κατά των ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ