Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC) κάλεσε σήμερα τα κράτη να υιοθετήσουν «μια συντονισμένη προσέγγιση» για την καταπολέμηση της «Λερναίας Ύδρας» του παγκόσμιου λαθρεμπορίου ναρκωτικών, κατά την έναρξη της διευρυμένης συνόδου της ομάδας της G8 και χωρών που παράγουν κόκα ή μέσω των οποίων διακινείται κοκαΐνη στο Παρίσι.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Yuri Fedotov, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια «προσέγγιση παγκόσμια, συντονισμένη και συνεκτική» από τα κράτη στο πλαίσιο ενός «σχεδίου δράσης».

Επειδή ο «αγώνας εναντίον αυτής της Λερναίας Ύδρας του 21ου αιώνα απαιτεί σημαντικούς πόρους», ο Fedotov τάχθηκε υπέρ «της ιδέας να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτείται εν μέρει με ένα ποσοστό από τα κατασχεθέντα έσοδα (του λαθρεμπορίου ναρκωτικών)».

Την πρόταση για τη δημιουργία του ταμείου αυτού έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του UNODC.

Στη σύνοδο, που θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα, μετέχουν 22 χώρες και επτά διεθνείς οργανισμοί.

Ο κ. Fedotov κάλεσε να υπάρξει «συλλογική» απόφαση, αν και «ορισμένες χώρες δεν είναι υπέρ μιας τέτοιας επιλογής».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Claude Guéant, άνοιξε τη Σύνοδο, που γίνεται στο Παρίσι, καθώς η Γαλλία προεδρεύει της G8, καλώντας επίσης να υπάρξουν ισχυρά και κοινά μέτρα.

«Το διεθνές λαθρεμπόριο κοκαΐνης το 2009 είχε έσοδα 84 δισ. δολαρίων» εκτίμησε ο κ. Fedotov, προσθέτοντας ότι «21 τόνοι κοκαΐνης με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη διακινήθηκαν μέσω της Δυτικής Αφρικής».

Πέραν των μελών της ομάδας των 8 (Η.Π.Α., Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ρωσία) στη σύνοδο λαμβάνουν μέρος άλλες 14 χώρες, όπου είτε παράγεται κοκαΐνη είτε διακινείται μέσω του εδάφους τους, εκπροσωπούμενες από τους υπουργούς Εσωτερικών ή/και Δικαιοσύνης. Είναι η Αλγερία, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Γκάνα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ισπανία, η Κολομβία, το Μαρόκο, το Μεξικό, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Ολλανδία, το Περού κι η Σενεγάλη.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κοκαΐνης σημειώνει εκθετική αύξηση στην Ευρώπη, ενώ μειώνεται ελαφρά στις Η.Π.Α. – που πάντως παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά του ναρκωτικού αυτού παγκοσμίως.

Ο κ. Fedotov είπε ότι η ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης έχει πλέον ένα τζίρο που φθάνει τα 33 δισ. δολάρια έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την πολύ συγκεκριμένη απειλή, είναι προς το συμφέρον όλων μας να αντιδράσουμε» είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γκεάν, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου.