Λίγο πριν στο τέλος της περιοδείας της σε πέντε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον έθιξε το θέμα της ελευθερίας του τύπου στις συναντήσεις της, με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και άλλους αξιωματούχους.

Η Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με έναν αρμενικό νόμο ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει τον πλουραλισμό στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έλαβε ωστόσο την απάντηση πως η κυβέρνηση μπορεί να τον τροποποιήσει το φθινόπωρο.

«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς ανησυχείτε για τις πρόσφατες αλλαγές της κυβέρνησης στη νομοθεσία για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και αυτές είναι ανησυχίες τις οποίες μοιράζονται οι ΗΠΑ, ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ», είπε η Κλίντον απευθυνόμενη στα μέλη οργάνωσης για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί σε αίθουσα τέχνης στο Ερεβάν.

«Έθιξα το θέμα και μου απάντησαν ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην όποια τροποποίηση του νόμου το φθινόπωρο», πρόσθεσε. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Αρμενίας για το συγκεκριμένο θέμα και γενικότερα για να ενισχύσουμε την προστασία των δημοσιογράφων».

Ο Σαρκισιάν υπέγραψε νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, τον περασμένο μήνα και ρυθμίζει την εισαγωγή της ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης στην Αρμενία.

Σύμφωνα με το νόμο, η αρμενική πρωτεύουσα θα έχει 18 ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια και 12 ραδιοσταθμούς, ενώ άλλες περιοχές μόνο εννέα τηλεοπτικά κανάλια και τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι επικριτές του νόμου στην Αρμενία και οι ειδικοί σε θέματα τύπου του ΟΑΣΕ έχουν προειδοποιήσει ότι ο νέος νόμος μπορεί να πλήξει τον πλουραλισμό στη χώρα.