Του Μάριου Βελέντζα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχέσεις εξουσίας και γεωπολιτικά παιχνίδια με θρησκευτικό άρωμα κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της Υεμένης, ενώ τους τελευταίους μήνες μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στα γειτονικά κράτη της Συρίας και του Ιράκ.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μιλήσει με τη «γλώσσα των όπλων», αφήνοντας στην άκρη την παραδοσιακή πολιτική της επιρροής με οικονομικά μέσα, αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στην αιματοβαμμένη ιστορία του φτωχότερου κράτους του Αραβικού Κόλπου.

Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο πλέον για ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνους, με χιλιάδες αμάχους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου. Εκτιμάται πως τις τελευταίες τρεις ημέρες περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε χερσαίες συγκρούσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Ριάντ (σουνίτες), ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, ηγείται εδώ και τρεις ημέρες Διεθνούς Συνασπισμού -στα πρότυπα εκείνου που μάχεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο σε Ιράκ και Συρία- προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από την Τεχεράνη.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μιλήσει με τη «γλώσσα των όπλων», αφήνοντας στην άκρη την παραδοσιακή πολιτική της επιρροής με οικονομικά μέσα, αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στην αιματοβαμμένη ιστορία της ΥεμένηςΑρκετοί αξιωματούχοι της εκλεγμένης κυβέρνησης στην Υεμένη είχαν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ιράν (παραδοσιακός εχθρός της Σαουδικής Αραβίας) ότι επιχειρεί να ενισχύσει την επιρροή του στο νότιο τμήμα της Αραβικής Χερσονήσου μέσω εμπλοκής στα εσωτερικά της χώρας. Η παραμονή στην εξουσία για πάνω από δύο δεκαετίες του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, του 1ου προέδρου μετά τον εμφύλιο που έληξε το 1990, εξασφάλισε μια σχετική ηρεμία στην Υεμένη, όπου τα βασικά προβλήματα ήταν η δράση της Αλ Κάιντα στο νότιο τμήμα της χώρας και τα πολύ υψηλά ποσοστά φτώχειας.

Η Αραβική Άνοιξη έφερε την ανατροπή του Σάλεχ το 2012 και μια από τις δυνάμεις που επιχείρησαν να πληρώσουν αυτό το κενό ήταν οι σιίτες Χούθι. Οι τελευταίοι κατάφεραν να οδηγήσουν στην εξορία (Αίγυπτος) τον εκλεγμένο πρόεδρο Αμπντ αλ Ραμπ Μανσούρ αλ Χαντί και να καταλάβουν καίριες θέσεις στην πρωτεύουσα Σαναά, καθώς και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Άντεν. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιχειρεί μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών και ενδεχόμενης χερσαίας επέμβασης να αποτρέψει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ιρανικού θύλακα αποσταθεροποίησης στα νοτιοδυτικά της σύνορα. Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, οι ηγέτες των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ενιαίας περιφερειακής αμυντικής δύναμης, η οποία θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας ενός κράτους μέλους του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Υεμένης και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, πάντως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει το Σάββατο πως οι βομβαρδισμοί γίνονται για το… καλό των πολιτών.

«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι της: οι πολίτες της Υεμένης να είναι και πάλι ασφαλείς» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Σαλμάν Μπεν Άμπντελ Αζίζ.

Την ίδια στιγμή ο εκτοπισμένος πρόεδρος Αμπντ αλ Ραμπ Μανσούρ αλ Χαντί έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους αντάρτες: «Παραβιάσατε την εδαφική ακεραιότητα και θα φέρετε την ευθύνη για ό,τι συνέβη και για ό,τι συμβεί στη συνέχεια» ξεκαθάρισε, χαρακτηρίζοντάς τους «μαριονέτες του Ιράν».

Σφοδροί βομβαρδισμοί – Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μαχητικά της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σημεία του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Σαναά.

Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο πλέον για ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνους, με χιλιάδες αμάχους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου στην Υεμένη
Ειδικότερα, στρατιωτική πηγή ανέφερε πως στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν το κτίριο όπου στεγάζεται το Γενικό Επιτελείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Υεμένης -η οποία έχει συμμαχήσει με τους σιίτες αντάρτες Χούτι- στην περιοχή Σουμπάχα. Οι εναέριες επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Άντεν, όπου τεθωρακισμένα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε κεντρικούς δρόμους. Ομάδες ενόπλων μάχονται σώμα με σώμα προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους συνοικίες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η απουσία των δυνάμεων ασφαλείας καθιστά το Άντεν αφύλακτη πόλη, με ενόπλους να κάνουν πλιάτσικο σε αποθήκες του στρατού.

Ανασύνταξη των ανταρτών

Το πρωί της Κυριακής Σαουδάραβες αξιωματούχοι χαρακτήρισαν θετικά τα πρώτα αποτελέσματα της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Αποφασιστική Καταιγίδα».

Ειδικότερα, ανέφεραν πως η προέλαση των Χούθι έχει σταματήσει μετά το αρχικό κύμα των αεροπορικών βομβαρδισμών. Νωρίτερα, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του σουνιτικού βασιλείου υποστήριξε ότι καταστράφηκαν οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που είχαν πέσει στα χέρια των Χούθι.

Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Μαρόκο και Σουδάν συγκροτούν τον Διεθνή Συνασπισμό που επιχειρεί στην Υεμένη. Πηγές στο Ριάντ επισημαίνουν πως 150.000 Σαουδάραβες στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού σταθμεύουν κοντά στα σύνορα.

Χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Determination Storm»

Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επέμβασης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριάντ Γιασίν ανέφερε το Σάββατο ότι περιμένει «συμμαχικές μπότες» να πατήσουν στο έδαφος της χώρας του μέσα στις επόμενες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι μια χερσαία επέμβαση θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στον Διεθνή Συνασπισμό, διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη βαρύτητα που δίνει το Ριάντ στα όσα συμβαίνουν στην Υεμένη.

Η εμπόλεμη κατάσταση και η κλιμάκωση της έντασης μετά την επέμβαση των αραβικών χωρών οδήγησε στην απομάκρυνση ξένων διπλωματών από την Υεμένη. Πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυναν μέλη διπλωματικών αποστολών, ενώ το ίδιο συνέβη και με εργαζομένους του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:



σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης