Η κυβέρνηση της Βικτόριας έδωσε χθες την τελική έγκρισή της για την ανέγερση του ψηλότερου κτηρίου του νοτίου ημισφαιρίου. Δημιουργός του είναι ο Έλληνας αρχιτέκτονας, Νώντας Κατσαλίδης.
Πρόκειται για τον ουρανοξύστη «Australia 108» που θα φτάνει τα 388 μέτρα και τους 108 ορόφους – προδιαγραφές που θα τον αναδείξουν στη 18η θέση των πιο ψηλών κτηρίων παγκοσμίως. Θα διαθέτει 600 διαμερίσματα, τα οποία θα πωληθούν από 350.000 έως 630.000 ευρώ το καθένα, ανάλογα με τον όροφο και τα τετραγωνικά. Θα διαθέτει και 288 δωμάτια υπερπολυτελούς – με πισίνα, spa κι ένα σωρό άλλες ανέσεις – ξενοδοχείου, που θα στεγαστεί στον 83ο και στον 84ο όροφο. Θα παρέχει φυσικά την πλέον πανοραμική θέα από οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο της χώρας. Όχι, πάντως, αυτή που θα απολαμβάνουν όσοι θα παίρνουν το ασανσέρ και θα φτάνουν ως το Star Bar, στον 108ο όροφο, τον τελευταίο.
Η υλοποίησή του έργου θα γίνει μέχρι το 2015. Ο πύργος «Australia 108» θα κτιστεί κοντά σε ένα άλλο δημιούργημα του Κατσαλίδη. Τον πύργο «Εύρηκα», ένα κτίριο 91 ορόφων, ύψους 297 μέτρων, στην περιοχή Σάουθ Μπανκ, στο κέντρο της Μελβούρνης που δεσπόζει από μακριά και είναι ένα από τα επτά ψηλότερα κτίρια στον κόσμο, το πιο ψηλό στη Μελβούρνη, το δεύτερο σε ολόκληρη τη χώρα. Η εταιρεία του ομογενούς αρχιτέκτονα, η «Fender Katsalidis Arhitects», έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για έργα της Από το 1996, λειτουργεί από κοινού με τον Καρλ Φέντερ στο Σάουθ Μπανκ της Βικτόριας. Μόνο το 2008, για παράδειγμα, το γραφείο τους έλαβε 10 εθνικές τιμητικές διακρίσεις, ενώ και το 2012 έφτασε τις 9, από τις συνολικά 42 που έχει πετύχει στο διάστημα αυτό των 16 χρόνων.
Λίγους μήνες πριν, ο Νώντας Κατσαλίδης κέρδισε άλλη μια σημαντική επαγγελματική αναγνώριση. Τη φορά αυτή, το Βασιλικό Ινστιτούτο Αυστραλών Αρχιτεκτόνων (RAIA) του απένειμε το εθνικό αρχιτεκτονικό βραβείο «Sir Zelman Cowen Award» για τον σχεδιασμό του μεγαλύτερου ιδιωτικού μουσείου για την τέχνη και τα αρχαία της Αυστραλίας, του φημισμένου Museum of Old and New Art (MONA), που λειτουργεί στο Χόμπαρτ. Το σχεδίασε σε συνεργασία με τον πάμπλουτο και εκκεντρικό ιδιοκτήτη του, τον συλλέκτη έργων τέχνης Ντέιβιντ Γουόλς. Ηδη το μουσείο αυτό προσέλκυσε 600.000 επισκέπτες το 2012 και έχει κερδίσει το Τουριστικό Βραβείο Τασμανίας, της Πολιτείας με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη, με τους περισσότερους καλλιτέχνες στην Αυστραλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κατσαλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στην Αυστραλία και ήταν στην επιτροπή ειδικών που επέλεξαν το σχέδιο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Πηγή: ΑΠΕ