Κανονικά πραγματοποιούνται, από το πρωί της Πέμπτης, οι μεταφορές καυσίμων και λοιπών προμηθειών των νατοϊκών στρατοπέδων στο Αφγανιστάν μέσω του πακιστανικού εδάφους, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Είναι η πρώτη φορά μετά από επτά μήνες που το Ισλαμαμπάντ ανάβει το «πράσινο» φως στην εκ νέου χρήση των δρόμων ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Πακιστανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι τρία βυτιοφόρα πέρασαν τον συνοριακό έλεγχο στην περιοχή Τσαμάν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεκάδες φορτηγά παραμένουν στο λιμάνι της πόλης Καράτσι στο νότιο τμήμα της χώρας, αναμένοντας το σήμα των Αρχών για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τον Βορρά.

«Λάβαμε εντολές την Τετάρτη να επιτρέψουμε στα φορτηγά ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ να περάσουν στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο Imran Raza, εκπρόσωπος του Τελωνείου, σε δηλώσεις του στο Reuters.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Associated Press, το οποίο μετέδωσε μάλιστα ότι το πρώτο βυτιοφόρο μετέφερε πόσιμο νερό, έχοντας ως προορισμό στρατόπεδο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής του ΝΑΤΟ (Isaf).

Το Πακιστάν αποφάσισε να ανοίξει ξανά τους δρόμους ανεφοδιασμού των νατοϊκών στρατοπέδων, ύστερα από την κίνηση των Η.Π.Α. να ζητήσουν επίσημα συγνώμη για τον θάνατο 24 στρατιωτών του κυβερνητικού στρατού στη διάρκεια επιδρομής ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Νοέμβριο, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά για πάνω από 1,5 χρόνο, εξοικονομώντας παράλληλα τεράστια ποσά από τον αμερικανικό προϋπολογισμό ενόψει της απόσυρσης των στρατευμάτων στα τέλη του 2014.

Δείτε το video…

Το χρονικό της κρίσης

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών εμφανίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 όταν ελικόπτερα του ΝΑΤΟ σκότωσαν δύο Πακιστανούς στρατιώτες στη διάρκεια επιχείρησης για την εξουδετέρωση μελών της Αλ Κάιντα στην περιοχή των φυλών κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ακολούθησε το κλείσιμο των συνόρων για μερικές ημέρες. Στις 22 Απριλίου του 2011, νατοϊκά φορτηγά με καύσιμα και διάφορα άλλα πολεμοφόδια παρέμειναν για τρεις ημέρες «κολλημένα» στα σύνορα με το Αφγανιστάν, λόγω διαμαρτυρίας του τοπικού πληθυσμού για τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών (UAV) στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί το σοβαρότερο ίσως επεισόδιο ανάμεσα στα δύο κράτη. Η μυστική επιχείρηση δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. για την εκτέλεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Osama bin Laden (2 Μαΐου), προκαλεί την οργή του Πακιστάν, παγώνοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης κρυβόταν για χρόνια μέσα σε ένα κρησφύγετο στο Αμποταμπάντ, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις στρατιωτικής Ακαδημίας, χωρίς ποτέ να γίνει αντιληπτός, προκάλεσε τις υποψίες κορυφαίων κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών στην Ουάσινγκτον. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας κύκλος αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στα δύο κράτη, με τη CIA και τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν λόγο για… «διπλό» παιχνίδι της ασιατικής χώρας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Στις 26 Νοεμβρίου ελικόπτερα του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν φυλάκιο του πακιστανικού Στρατού, προκαλώντας τον θάνατο 24 στρατιωτών. Την επόμενη ημέρα, το Ισλαμαμπάντ ανακοινώνει το κλείσιμο των δρόμων ανεφοδιασμού στο έδαφός του, καλώντας τις Η.Π.Α. να ζητήσουν επίσημα συγνώμη. Το γυαλί έχει ραγίσει πλέον και στις 12 Δεκεμβρίου ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν, Yusuf Raza Gillani, ανακοινώνει ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 χαρακτηρίζεται από συνεχείς διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους των πολιτών στο Πακιστάν για τις επιδρομές των UAV, οι οποίες είχαν σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη διάρκεια των επιθέσεων, δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών αμάχων.

Τελικά, στις 3 Ιουλίου η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, ζητά επίσημα συγνώμη από το Πακιστάν, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν ότι οι αποστολές προμηθειών στα νατοϊκά στρατόπεδα μέσω του πακιστανικού εδάφους θα ξεκινήσουν εκ νέου.

Δείτε το video…


Η αμερικανική «βοήθεια» και η αύξηση στα διόδια

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το «άνοιγμα» των δρόμων ανεφοδιασμού αποτελούσε η απαίτηση του Πακιστάν για κατακόρυφη αύξηση των διοδίων. Μέχρι στιγμής οι Η.Π.Α. πλήρωναν 250 δολάρια για κάθε φορτηγό, με το Ισλαμαμπάντ να… «εκτοξεύει» τα διόδια στα 5.000 δολάρια, αλλαγή που δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή από την Ουάσινγκτον.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera κομβικό ρόλο στην άρση των αντιστάσεων της ασιατικής χώρας διαδραμάτισε η υπόσχεση για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας στο Πακιστάν διευκόλυνε την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης:
Μεταφέρουν προμήθειες μέσω Πακιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, 11:28
«Άνοιξε η οδός ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ προς το Αφγανιστάν», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012, 20:46
Πακιστάν: Από νωρίς στα δύσκολα ο νέος πρωθυπουργός, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, 04:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας