Του Κώστα Μπετινάκη

Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για επίθεση εναντίον του Ιράν – αν χρειαστεί. Κι αυτό σε αντάλλαγμα με «κάποιου είδους πρόοδο» στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Την απροσδόκητη είδηση για την «ανίερη» συμμαχία τους κατ΄εξοχήν αυστηρού μουσουλμανικού θεματοφύλακα με το εβραϊκό κράτος, εναντίον ενός άλλου μουσουλμανικού κράτους, μετέδωσε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 2 TV, επικαλούμενος ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε:

«Οι Σαουδάραβες έχουν διακηρύξει την ετοιμότητά τους να επιτρέψουν στην ισραηλινή αεροπορία να χρησιμοποιήσει σαουδαραβικό εναέριο χώρο, όταν χρειαστεί να επιχειρήσει εναντίον του Ιράν, σε αντάλλαγμα της συνεργασίας αυτής, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να ιδεί «κάποια πρόοδο» στο Παλαιστινιακό ζήτημα».

Η προσφορά αυτή της Σαουδικής Αραβίας, σημαίνει πως το Ισραήλ έχει να κερδίσει χρόνο και καύσιμα, στην περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον ιρανικών στόχων.

Η θέση αυτή της Σαουδικής Αραβίας έχει επιβεβαιωθεί, «κατά την διάρκεια πολλαπλών διπλωματικών συνομιλιών», σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό.

«Οι σαουδαραβικές αρχές είναι σε πλήρη συντονισμό με το Ισραήλ σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το Ιράν», είπε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλες.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη αυτή, επιβεβαιώνεται ακόμη πως τα δύο αυτά κράτη μοιράζονται και όλες τις πληροφορίες της αντικατασκοπίας τους σε ζητήματα που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Παρ΄όλο που οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, κατά καιρούς υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ριάντ και η Ιερουσαλήμ συνεργάζονταν σε ζητήματα που είχαν σχέση με το πρόγραμμα για τον εμπλουτισμό ιρανικού πλουτώνιου.

Για παράδειγμα, το Νοέμβριο η ισραηλινή Μοσάντ και Σαουδάραβες αξιωματούχοι επεξεργάστηκαν πρόγραμμα και σχέδια στα οποία περιλαμβάνονταν «όλα τα ενδεχόμενα» συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης εναντίον του Ιράν, αν το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν υφίστατο απαραίτητους περιορισμούς. Τότε δεν είχε αποκαλυφθεί κάτι γύρω από το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν σαουδαραβικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), ή ελικόπτερα διάσωσης, καθώς και αεροσκάφη- τάνκερ ανεφοδιασμού.