Σε βαρύ πένθος βουτηγμένη η Γαλλία, με τον μόνιμο τρόμο ότι ο «δολοφόνος με το σκούτερ», όπως τον αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να χτυπήσει ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά, το σύστημα επαγρύπνησης και πρόληψης του κινδύνου σοβαρών επιθέσεων, γνωστό ως Vigipirate, ενεργοποιήθηκε στην ανώτατη τέταρτη βαθμίδα του, που καθορίζεται από το κόκκινο χρώμα.

Η ενεργοποίηση του κόκκινου συναγερμού δίνει το «πράσινο φως» στη λήψη σειράς αυστηρών μέτρων και ελέγχων, σε τρένα, εναέρια κυκλοφορία, περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην κυκλοφορία στα τούνελ, αναστολή των αστικών μεταφορών και του μετρό, καθώς και αναστολή κάθε σχολικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ώρα, το Vigipirate-Ecarlate έχει ενεργοποιηθεί στη νότια Γαλλία και ιδίως στην περιφέρεια της Τουλούζης, κάτω από τον έλεγχο του ίδιου του υπουργού εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ο οποίος έχει μεταβεί στην Τουλούζη και έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειαστεί, εωσότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

Δεκατέσσερα διαφορετικά σώματα της αστυνομίας έχουν ριχτεί στη μάχη ενός ανελέητου ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Βάσει των στοιχείων της αστυνομίας, η δολοφονία στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη σχετίζεται με τις δύο άλλες εν ψυχρώ δολοφονίες στρατιωτικών την περασμένη εβδομάδα, στην Τουλούζη και τη γειτονική πόλη Μοντομπάν, λόγω της χρήσης του ίδιου όπλου, διαμετρήματος 11,43.

Η Εισαγγελία Παρισίων χαρακτήρησε τις πράξεις «ανθρωποκτονίες σε συνδυασμό με τρομοκρατική δράση» και αποφάσισε να διεξαγάγει η ίδια τις τρεις έρευνες συγχρόνως, λόγω της αντιτρομοκρατικής εμπειρίας της.

Όπως έγινε γνωστό, στην επίθεσή του έξω από το σχολείο ο δολοφόνος χρησιμοποίησε αρχικά ένα άλλο όπλο 9 χιλιοστών με το οποίο σκότωσε τον 30χρονο καθηγητή με τα δύο ανήλικα παιδιά του και τραυμάτισε σοβαρά ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι.

Το όπλο όμως μπλόκαρε και έτσι χρησιμοποίησε το 11,43 με το οποίο σημάδευσε σχεδόν εξ’ επαφής στον κρόταφο την οκτάχρονη κόρη του διευθυντή του ιδρύματος. Το όπλο αυτό είχε χρησιμοποιήσει για τους στρατιωτικούς που ανήκαν στο σώμα των αλεξιπτωτιστών του στρατοπέδου της Μοντομπάν.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που έσπευσε στην Τουλούζη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι από τους αλεξιπτωτιστές οι τρείς είχαν καταγωγή από το Μάγρεμπ και ο ένας από τις Αντίλες, το δε σχολείο ήταν εβραϊκό, πράγμα που τον έκανε να μιλήσει για «ρατσιστική» ενέργεια.

Οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται γύρω από τρείς στρατιωτικούς του 17ου σώματος των αλεξιπτωτιστών της Μοντομπάν που εκδιώχθηκαν από το στρατόπεδο, αφού προηγουμένως πέρασαν πειθαρχικό λόγω νεοναζιστικής δράσης.

Όπως δήλωσε ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού : «Η δολοφονία της Τουλούζης έχει τις ρίζες της στην πολιτεία της κοινωνίας μας, που είναι άρρωστη από τους διχασμούς της. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που μια τέτοια δολοφονία έγινε εις βάρος παιδιών εξαιτίας της καταγωγής τους και της θρησκείας της οικογένειάς τους».

Στο Παρίσι, μια σιωπηλή πορεία οργανώθηκε στις εννιά το βράδυ της Δευτέρας, στην κεντρική αρτηρία που ενώνει την πλατεία Ρεπουμπλίκ με την πλατεία της Βαστίλης. Χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος, περπατώντας και κρατώντας κεριά.

Νωρίτερα, τελέστηκε ειδική λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων στη μνήμη των θυμάτων, ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν σε πολλές συναγωγές της χώρας.

Το πρωί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά την προεκλογική του εκστρατεία.

Αύριο Τετάρτη πρόκειται να τελεστούν οι κηδείες των στρατιωτών που δολοφονήθηκαν από τον ίδιο δράστη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης