Η φυγή κεφαλαίων από την Ισπανία αυτήν την περίοδο είναι χειρότερη από την αντίστοιχη της Ινδονησίας, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ήταν και η χώρα η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τη Nomura.

Συγκεκριμένα, σε τριμηνιαία βάση, οι εκροές χαρτοφυλακίων και επενδύσεων από την Ισπανία ανήλθαν στο 52,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο των εκροών από την Ινδονησία, οι οποίες είχαν αγγίξει το 23% του ΑΕΠ της χώρας κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης, όπως επισημαίνει ο Jens Nordvig, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της αγοράς συναλλάγματος του G10 στη Nomura σε σημείωμα προς τους πελάτες της ιαπωνικής εταιρείας.

Οι Ισπανοί και οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό διάστημα να βγάζουν τις καταθέσεις τους από τις ισπανικές τράπεζες, καθώς η οικονομία της χώρας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, και, όπως τονίζει ο Nordvig, χωρίς το ενιαίο νόμισμα και τις ροές από την ΕΚΤ, η Ισπανία θα είχε ήδη μπει σε φάση σοβαρότατης νομισματικής κρίσης.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, πρέπει να τονιστεί ότι η μεγάλη έκταση της φυγής κεφαλαίων από την Ισπανία, η οποία περιλαμβάνει τις καταθέσεις στις τράπεζες και στις αξίες, οδηγεί σε μία μάλλον ακραία συνολική εκροή, η οποία εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις για στην σταθερότητα του ισπανικού τραπεζικού τομέα και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη Nomura, υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η ισπανική οικονομία έχει περισσότερη μόχλευση από ό,τι είχε η Ινδονησία, και, επίσης, η νομισματική ένωση επιτρέπει πολύ μεγάλες κινήσεις κεφαλαίων να λαμβάνουν χώρα.

Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ισπανίας, τα οποία η Nomura εκτιμά ως καθοριστικά, έδειξαν πως οι ξένοι ήταν οι μεγάλοι πωλητές των ισπανικών τίτλων κατά το τελευταίο τρίμηνο, οι οποίοι οδήγησαν σε εκροές ύψους 19,4% του ισπανικού ΑΕΠ. Υπήρξε επίσης μια μεγάλη εκροή από τους Ισπανούς κατοίκους, οι οποίοι πήραν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Στο τελευταίο τρίμηνο, οι εκροές αυτές διαμορφώθηκαν στο 16,7% του ΑΕΠ.

Η Ισπανία είναι πλέον στο επίκεντρα σε αυτόν τον τρέχοντα γύρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, αλλά η ισπανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί να ζητήσει σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους διεθνείς πιστωτές, εκτός από τη βοήθεια που έχει ήδη συμφωνηθεί για τον τραπεζικό της τομέα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Nomura πιστεύουν ότι η Ισπανία δεν θα είναι σε θέση να αποφύγει μια πλήρη κρατική διάσωση, η οποία θα περιλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ στην ισπανική αγορά ομολόγων.

Μάλιστα, η κλίμακα της φυγής κεφαλαίων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών στην Ισπανία επιβεβαιώνει την άποψη αυτή, υπογραμμίζει ο Nordvig. Οι εκροές κεφαλαίων δείχνουν επίσης ότι η κατάσταση στην Ισπανία φαίνεται να επιδεινώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εκείνη στην Ιταλία, μια χώρα με πολύ μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, και οι εκροές χαρτοφυλακίου, όπως και άλλες εκροές επενδύσεων, διαμορφώνονται λίγο πάνω από το 5% του ΑΕΠ. Για την Ισπανία, και οι δύο αυτές πηγές εκροών είναι πολύ μεγαλύτερες. Περίπου στο 20% του ΑΕΠ στην περίπτωση των εκροών κεφαλαίων επενδύσεων χαρτοφυλακίου και περίπου 30% στην περίπτωση των άλλων εκροών επενδύσεων, όπως σημειώνει ο Nordvig, ο οποίος προσθέτει πως, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στις ισπανικές τράπεζες, στις ιταλικές έχουν παραμείνει αρκετά σταθερές.

Επιμέλεια: Στέφανος Καλλέργης