Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ακύρωσε το δημοψήφισμα της 9η Νοεμβρίου για την απόσχιση από την Ισπανία μετά από σχετική δικαστική απόφαση. Πολλοί Καταλανοί ωστόσο, διαφωνούν.

Τακτική υποχώρηση του πρωθυπουργού Μας

Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης είναι αντίθετη στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το αποκαλεί παράνομο και είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ζητώντας την απαγόρευσή του.

Η προσφυγή έγινε αμέσως δεκτή και στις 14 Οκτωβρίου ο τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Άρτουρ Μας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιμείνει στο δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου. Προειδοποίησε όμως ότι θα στήσει κάλπες με άλλον τρόπο, συμβατό με τη συνταγματική τάξη της Ισπανίας, κάνοντας λόγο για ένα μελλοντικό «δημοψήφισμα πριν το δημοψήφισμα».

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Μας θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές, δίνοντάς τους δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Πάντως, ο ίδιος μάλλον σχεδιάζει κάτι διαφορετικό, καθώς θέλει να διατηρήσει ακέραια τα δύο ερωτήματα που θα έθετε το ακυρωθέν δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου.

Το πρώτο ερώτημα: «Θέλετε να ανακηρυχθεί κράτος η Καταλονία;»

Το δεύτερο ερώτημα: «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρ΄όλο που το 80% των Καταλανών θα συμμετείχε στο δημοψήφισμα, ούτε το 50% θα ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»

Τα μικρότερα κόμματα της Καταλωνίας που υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση είχαν πράγματι ζητήσει από τον πρωθυπουργό Άρτουρ Μας να επιλέξει τον δρόμο της πολιτικής ανυπακοής. Απαντώντας σε αυτές τις απειλές η κυβέρνηση της Μαδρίτης προειδοποίησε ότι αν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, θα περικόψει τις σημερινές διευρυμένες αρμοδιότητες της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη.

Το τοπικό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Καταλονία είχε προτείνει μία δραστική λύση: να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού με όλους όσους θέλουν την απόσχιση και στη συνέχεια η κυβέρνηση αυτή να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο τοπικό κοινοβούλιο.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εύκολη λύση» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζοσέπ Ραμονέντα, ο οποίος ζει στη Βαρκελώνη. «Θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Αντιθέτως, νομίζω ότι αυτή η ιστορία περιπλέκεται όλο και περισσότερο».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης