Η συμφωνία μεταξύ πολιτών, στρατιωτικών και παραστρατιωτικών που θεωρητικά θα επιτρέψει να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 αναβλήθηκε εκ νέου, ανακοίνωσαν χθες βράδυ οι πολίτες που τη διαπραγματεύονται, καλώντας σε μαζική κινητοποίηση σήμερα, την επέτειο ξεσηκωμών του λαού εναντίον στρατιωτικών καθεστώτων.
Η συμφωνία-πλαίσιο, η υπογραφή της οποίας είχε ήδη αναβληθεί μια πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την επιστροφή σε μεταβατική κυβέρνηση με τη συμμετοχή πολιτών και στρατιωτικών. Αυτός είναι όρος sine qua non για να ξαναρχίσει η διεθνής βοήθεια προς τη χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο. Προβλεπόταν να υπογραφτεί χθες, αλλά αυτό δεν έγινε, τόνισε σε ανακοίνωσή της η παράταξη Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ΔΕΑ).
«Η υπογραφή αναβλήθηκε εξαιτίας της επανέναρξης συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών (…) την 1η και την 6η Απριλίου», σύμφωνα με το κείμενο. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει για πολλά θέματα, αλλά μένει ακόμη να οριστικοποιηθεί ένα ζήτημα», συνεχίζει· σύμφωνα με παρατηρητές, πρόκειται για το πώς θα γίνει η ένταξη των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (ΔΤΑ) στον τακτικό στρατό.
Πλέον δεν είναι οι διαφωνίες ανάμεσα σε πολίτες και στρατιωτικούς που παρατείνουν το αδιέξοδο στο Σουδάν, αλλά η αντιπαλότητα μεταξύ του de facto ηγέτη της χώρας, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν —του αρχηγού του στρατού, που προχώρησε στο πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου 2021—, και του δεύτερου τη τάξει στην ιεραρχία του καθεστώτος, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επικεφαλής των παραστρατιωτικών που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο του Νταρφούρ και πλέον έχουν σχηματίσει τις ΔΤΑ.
Η 6η Απριλίου είναι η ημέρα δυο σημαντικών επετείων για το δημοκρατικό κίνημα στο Σουδάν: των εξεγέρσεων του 1985 και του 2019, που —με 34 χρόνια διαφορά— οδήγησαν στην πτώση δυο ηγετών που είχαν καταλάβει την εξουσία με πραξικοπήματα.
Οι ΔΕΑ κάλεσαν εκ νέου όλους τους Σουδανούς να κάνουν σήμερα πορείες, «ειρηνικά», σε όλες τις επαρχίες, για «τη λευτεριά, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», να διαδηλώσουν εναντίον των στρατιωτικών και της «επιστροφής στο παλαιό καθεστώς», με άλλα λόγια τη δικτατορία των στρατηγών και των ισλαμιστών υπό τον Όμαρ Ελ Μπασίρ, που ανατράπηκε το 2019, αλλά πολλά στελέχη της βρέθηκαν ξανά σε θέσεις στον κρατικό μηχανισμό μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Μπουρχάν το 2021.
Οι διαδηλώσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας στο Σουδάν δεν έχουν σταματήσει έκτοτε, παρά την αιματηρή καταστολή τους — σύμφωνα με συλλογικότητα γιατρών, έχουν σκοτωθεί 125 άνθρωποι.
Ενόψει της σημερινής κινητοποίησης, οι αρχές κήρυξαν την 6η Απριλίου αργία. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν εξάλλου χθες σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας Χαρτούμ και σε προάστιά της, έστησαν ιδίως οδοφράγματα στις γέφυρες πάνω από τον Νείλο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.