Σε διπλωματικό μαραθώνιο βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ο οποίος πραγματοποίησε όχι μια, αλλά δύο αιφνιδιαστικές επισκέψεις σήμερα, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, σε χώρες που εμπλέκονται ή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο Μεσανατολικό. Αρχικά, ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στη Δυτική Όχθη, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ στη συνέχεια αναχώρησε για την Κύπρο, όπου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή

Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Χριστοδουλίδη σημειώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποδέχεται τον Αμερικανό διπλωμάτη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα σε πολλά επίπεδα, για τη στάση της Κύπρου γενικότερα ως χώρα «που συνομιλεί με όλους» και για τη βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης. Η απόφαση του κ. Μπλίνκεν να κάνει μία μη προγραμματισμένη στάση στην Κύπρο πριν μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη, «μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας». Στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλήφθηκε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με έμφαση στην πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Στις επόμενες ώρες, ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μία επίσκεψη που ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Άγκυρα δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, η οποία δε συνάδει με τις διπλωματικές παραδόσεις, προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τη σκληρή κριτική που άσκησε στη δήλωση Μπλίνκεν ότι έρχεται στην περιοχή ως Εβραίος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, εκδόθηκε το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναθεωρημένο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπλίνκεν που περιελάμβανε και την Άγκυρα. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η συνάντηση με τον Αμπάς στη Ραμάλα

Το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην -κατεχόμενη από το Ισραήλ- Δυτική Όχθη, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου δήλωσε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών» στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια». Επίσης, Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν τις προσπάθειες για την «αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας» στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης «να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια «αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν ένα ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στη διακυβέρνηση στο μεταξύ.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης