Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει επ΄ αόριστον» τα κύρια στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγει από κοινού με τη Νότια Κορέα στην κορεατική χερσόνησο, ακόμα κι αν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα ώστε να πεισθεί η Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο παραμένουν σε ισχύ.

Δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι σκοπεύει να σταματήσει αυτές τις «προκλητικές» στρατιωτικές ασκήσεις, μετά την ιστορική Σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις ΗΠΑ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι κύριες στρατιωτικές ασκήσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον στην κορεατική χερσόνησο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως κάθε χρόνο και φέτος, είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προσεχών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, υπό την κωδική ονομασία Ulchi Freedom Guardian, για τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε στη Σεούλ με τους συμμάχους των ΗΠΑ, τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας προτού γίνει δεκτός στο Πεκίνο από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, που χαιρέτισε «μια επιτυχημένη Σύνοδο».

Στη Σεούλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει «η πλήρης, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο που υπογράφηκε την Τρίτη στη Σιγκαπούρη από τους δύο ηγέτες αποτελεί αντικείμενο επικρίσεων από πολλούς ειδικούς, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Οουν δεσμεύτηκε μονάχα στην «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Αυτή η δέσμευση, που υπόκειται σε διαφορετικές ερμηνείες, είναι ουσιαστική η επανάληψη μια ήδη διατυπωμένης υπόσχεσης που δεν τηρήθηκε ποτέ.

«Πιστεύουμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατανόησε τη σημασία του χρονοδιαγράμματος για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης» και «ότι εμείς πρέπει να το κάνουμε σύντομα» εξήγησε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι ΗΠΑ «ελπίζουν» ότι «το ουσιαστικό στάδιο του αφοπλισμού» της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να επιτευχθεί «εντός των επόμενων δυόμιση ετών», έως δηλαδή το τέλος της θητείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

«Στο παρελθόν, η οικονομική και χρηματοπιστωτική πίεση είχε αμβλυνθεί πριν από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Αυτήν την φορά, δεν θα γίνει έτσι. Ο πρόεδρος Τραμπ το είπε με σαφήνεια στη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν» εξήγησε ο Μάικ Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άρση των κυρώσεων δεν θα γίνει όσο δεν έχουμε τις αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει πλήρως αποπυρηνικοποιηθεί» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Την ώρα που οι Ρώσοι και οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν μερικώς τις κυρώσεις, εάν η Πιονγκγιάνγκ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Μάικ Πομπέο λέει ότι η Κίνα, μέσω της οποίας μεταφέρεται το 90% των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας, «επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε τελικά να προχωρήσουμε, έπειτα από τόσα χρόνια, στον δρόμο της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Γουανγκ Γι. «Υπάρχει ωστόσο πάντα ο κίνδυνος αυτό να μην επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Σημείωσε εξάλλου ότι η διακοπή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων μεταξύ Ουάσιγκτον και Νότιας Κορέας αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των «παραγωγικών» και «καλή τη πίστη» διαπραγματεύσεων με τους Βορειοκορεάτες με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας της Σιγκαπούρης.

Ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη Σεούλ, που ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, μέχρι τον περασμένο μήνα, επιδοκίμασε την απόφαση της αναστολής των γυμνασίων, εκτιμώντας ότι η «κατάσταση έχει ριζικά αλλάξει» μετά τη Σύνδο Τραμπ-Κιμ.

«Πρέπει να κάνουμε μια διακοπή στα γυμνάσια, στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια για να δούμε εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σοβαρός σε ό,τι αφορά το δικό του μέρος στις διαπραγματεύσεις» εξήγησε ο πρώην ναύαρχος Χάρι Χάρις ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης