Η στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας μας έχει κεντρίσει επί σειρά ετών το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και άλλων χωρών σε παγκόσμια κλίμακα.
Η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Ουάσινγκτον Πάνου Καμμένου αλλά και το προ ημερών τετ α τετ του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον και άλλους αξιωματούχους, αποτυπώνουν ότι το ενδιαφέρον αυτό παραμένει ακέραιο και αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.
Η στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας μας έχει κεντρίσει επί σειρά ετών το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και άλλων χωρών σε παγκόσμια κλίμακαΕξάλλου οι Αμερικανοί έχουν επιδείξει πρόθεση για διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται και σε μια νέα πρόταση που έγινε από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εισηγήθηκαν σύμφωνα με την «Καθημερινή» την συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε Ομάδα Κρούσης και Συνοδείας, που είθισται να αναπτύσσονται πέριξ ενός αεροπλανοφόρου.
Η «αναβάθμιση» του ελληνικού ρόλου στην αμερικανική αμυντική ατζέντα θεωρείται σημαντική, από τη στιγμή που πλοία τέτοιου είδους, τα οποία συνοδεύουν ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και εντάσσονται σε Ομάδες Κρούσης, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό τακτικό ρόλο στις εκάστοτε επιχειρήσεις.
Εάν εγκριθεί η εν λόγω αμερικανική εισήγηση, τότε η σχετική συμφωνία θα συμπεριληφθεί σε μία ευρεία ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης στη Σούδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμμένος συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις την αμερικανική πρόταση για ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για 5 έως 10 έτη.
Στόχος των Αμερικανών, από την πενταετή ή δεκαετή ανανέωση είναι να επεκτείνουν τις δυνατότητες της ναυτικής βάσης της Σούδας όπου πραγματοποιούνται εξειδικευμένες επισκευές.
Τροχοπέδη για την επέκτασης της συμφωνίας πάντως ενδεχομένως να υπάρξει από τη Βουλή, στην οποία πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση. Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση, είναι το ενδεχόμενο ατομικών «ανταρσιών».
Ο υπουργός Άμυνας, κ. Καμμένος έχει ζητήσει να ενταχθεί η Ελλάδα σε προγράμματα στρατιωτικών συνεργασιών, αντίστοιχων με εκείνων του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Στόχος είναι η Ελλάδα να μπορεί να ενισχυθεί με σημαντικές πολεμικές μονάδες, όπως για παράδειγμα με πλοία.
Διαβάστε επίσης: