Εκτός ισχύος έθεσε η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία, επαναφέροντας τους ελέγχους, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Εκτός ισχύος έθεσε η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν προσωρινά, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρώνΗ εξέλιξη αυτή έρχεται ως αντίδραση στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο ακόμα και δυνατοί παίκτες της διεθνούς σκακιέρας όπως η Γερμανία αδυνατούν να το διαχειριστούν, λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών από Συρία και άλλες χώρες.
Η εν λόγω απόφαση δείχνει την «αμηχανία» του Βερολίνου έναντι του ολοένα αυξανόμενου αριθμού προσφύγων που φθάνουν στη Βαυαρία μέσω Αυστρίας.
Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ανέφερε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να επιλέξουν ελεύθερα πού θέλουν να μείνουν – αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο».
Στην ανακοίνωσή του ο Ντε Μεζιέρ είπε: «Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους μεθοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα (της ΕΕ). Το επίκεντρο (των ελέγχων) θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία».
«Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο «και για λόγους ασφαλείας». Κάλεσε δε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για τις “ζώνες αναμονής” των προσφύγων στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες για την προστασία των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που αναζητούν καταφύγιο. «Οι κανόνες του “Δουβλίνου” εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς αλλαγή και καλώ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες πάλι στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι το αρμόδιο κράτος μέλος οφείλει όχι μόνο να καταγράφει τους όσους ζητούν άσυλο, αλλά και να διεκπεραιώνει τη διαδικασία. Και όσοι ζητούν άσυλο πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν μπορούν απλώς να διαλέξουν το κράτος μέλος της ΕΕ που θα τους προσφέρει προστασία. Αυτό θα ισχύσει και όταν θα υλοποιηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα κατανομής» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.
«Η μεγάλη προθυμία που επέδειξε η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες δεν πρέπει να υποστεί κατάχρηση. Το μέτρο είναι γι’ αυτόν τον λόγο κι ένα σήμα προς την Ευρώπη: η Γερμανία ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική της ευθύνη, αλλά τα βάρη που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων πρέπει να κατανεμηθούν αλληλέγγυα εντός της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Ντε Μεζιέρ.
Αναγνώρισε ότι «η προσωρινή επιβολή ελέγχων στα σύνορα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα», ενώ σημείωσε ότι μπορεί να προκληθούν περιορισμοί στη συγκοινωνία και με τον σιδηρόδρομο. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και κάποιο επίπεδο τάξης στα σύνορά μας. Αποφασιστική βεβαίως παραμένει η βοήθεια επιτόπου στις περιοχές της κρίσης, ώστε να μην ξεκινήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από τα προσφυγικά κέντρα ή από την ίδια τη Συρία και το Ιράκ» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Πρέπει τώρα να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις “ζώνες αναμονής” στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία. Και αυτό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ».
Η αντίδραση της Κομισιόν
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η εν λόγω απόφαση της Γερμανίας δείχνει νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.
«Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ.: σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
«Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς» προστίθεται στο κείμενο.
Η Κομισιόν τονίζει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και πως στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών μελών της ζώνης Σένγκεν «το συντομότερο δυνατόν».
«Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Διακόπτονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Γερμανίας-Αυστρίας
Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με την Αυστρία, ανακοίνωσαν οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι.
Λίγο νωρίτερα το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA είχε μεταδώσει ότι διακόπτονται τα δρομολόγια από Γερμανία προς Αυστρία από τις 18.00 σήμερα Κυριακή (ώρα Ελλάδας), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η απόφαση αυτή συμπίπτει με την πληροφορία που μετέδωσαν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι ξαναρχίζουν οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία για τους μετανάστες.
Και η Τσεχία ενισχύει τους ελέγχους
Η Τσεχία θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, μετά την απόφαση που έλαβε το Βερολίνο να επαναφέρει τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, ανακοίνωσε απόψε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
«Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενισχύει τα μέτρα στα σύνορά της με την Αυστρία. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση τον αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας» δήλωσε ο υπουργός Μίλαν Κόβανετς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας.
Επικοινωνία Γιούνκερ-Μέρκελ για την παροχή ασύλου
Την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο προσωπάρχης του Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, είχε γράψει στο Twitter: «Η ελεύθερη μετακίνηση (η ζώνη Σένγκεν) θα τεθεί σε κίνδυνο αν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν συνεργαστούν γρήγορα και αλληλέγγυα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Με άλλα μηνύματά του ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει απευθύνει στους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους.