Απολύτως ανοιχτός σε μια «τεχνική παράταση» για το Brexit δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο για το Brexit στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι οκτώ μέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχει ακόμη εξευρεθεί τρόπος για να προχωρήσει η διαδικασία. 

«Δυστυχώς, οκτώ ημέρες πριν από την επίσημη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολεί εδώ και εβδομάδες – πώς θα γίνει το Brexit».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι η αναβολή του Brexit μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ως τότε η συμφωνία θα έχει εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και τάχθηκε εκ νέου κατά μιας «άτακτης» εξόδου. «Είμαι πιο πεπεισμένη από ποτέ ότι χρειαζόμαστε ένα συντεταγμένο Brexit», επισήμανε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι ακόμη και μετά την έξοδο, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να παραμείνει εταίρος της ΕΕ. «Όχι τόσο κοντινός, όπως τα κράτη-μέλη, αλλά η πόρτα για μια στενή φιλική σχέση θα είναι από τη δική μας πλευρά ορθάνοιχτη», συμπλήρωσε.

Κατά την ίδια ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στη συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΝΑΤΟ, για επένδυση ύψους 1,5% του ΑΕΠ στην άμυνα μέχρι το 2024. «Το 1,5% αποτελεί υποχρέωση έναντι του ΝΑΤΟ. Εγγυώμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση εγγυάται ότι θα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της. Και αυτό απαιτεί προσπάθεια», δήλωσε η καγκελάριος.

Νωρίτερα, η καγκελάριος, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit είχε δηλώσει πως «όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», για να προσθέσει: «Θα κάνουμε γα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο».

Αναβολή ζητά και επισήμως το Λονδίνο

Η βρετανίδα πρωθυπουργός έστειλε χθες Τετάρτη και επισήμως το αίτημα στους προέδρους των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν επιφυλακτικές εξαιτίας των νομικών κυρίως προβλημάτων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτή η χρονική παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι δεν είναι αντίθετοι με μια μικρή παράταση υπό την προϋπόθεση ότι η βρετανική βουλή θα εγκρίνει τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου της 25ης Νοεμβρίου για το Brexit πριν από τις 29 Μαρτίου. Αυτό που νομικά δημιουργεί προβλήματα είναι το ό,τι εάν μέχρι τις 23 Μαΐου, που θα γίνουν ευρωεκλογές, οι Βρετανοί δεν έχουν ψηφίσει συμφωνία, τότε υποχρεούνται ως κράτος-μέλος να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, κάτι που το Λονδίνο δεν επιθυμεί.

Εν αναμονή της νέας ψηφοφορίας στη βρετανική βουλή

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους ανταπόκρισης στο αίτημα της κ. Μέι, ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολο. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα περιμένουν μέχρι την προσεχή εβδομάδα να δουν εάν υπάρξει νέα ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για την έγκριση της συμφωνίας και αναλόγως να πράξουν.

Όπως εξήγησε χθες και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εάν υπερψηφιστεί η συμφωνία τότε θα δοθεί με γραπτή διαδικασία η παράταση που ζητάει το Λονδίνο, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, τότε το πιθανότερο είναι να γίνει μια έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών πριν τις 29 Μαρτίου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το κακό σενάριο, δηλαδή ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, μπορεί να μην είναι σήμερα το πιθανότερο, ωστόσο οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη έχουν προετοιμαστεί και για αυτό. Το Συμβούλιο Υπουργών και η Ευρωβουλή ενέκριναν τις προηγούμενες μέρες και τα τελευταία έκτακτα μέτρα ώστε σε περίπτωση σκληρού Βrexit να αποτραπεί ένα χάος κυρίως στις μεταφορές, τις συναλλαγές και στη διακίνηση των πολιτών.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/DW

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης