Για άλλους έξι μήνες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανανεώνει την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και παράλληλα καλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να ενισχύσουν τη δυναμική των συνομιλιών, να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις κατά τρόπο «ανοιχτό και εποικοδομητικό» και να εργαστούν για να επιτύχουν συγκλίσεις στα εναπομείναντα ουσιαστικά θέματα, στο πλαίσιο της συνάντησής τους με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη.

Το Σ.Α. καλωσορίζει την πρόσφατη έκθεση του Γ.Γ. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και την προηγούμενη έκθεσή του (4 Μαρτίου 2011) για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τη σθεναρή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης επαφίεται πρώτα και κύρια στους ίδιους τους Κύπριους, το Σ.Α. επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σε βοήθεια των πλευρών προκειμένου να φέρουν τη σύγκρουση και διαίρεση της Κύπρου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση.

Μεταξύ άλλων, το Σ.Α. χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008.

Καλεί και πάλι τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να διαμορφώσουν ενθαρρυντικό και θετικό κλίμα, στέλνοντας το σωστά μηνύματα, με την εφαρμογή και άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διάνοιξη περισσοτέρων σημείων διέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την ανησυχία για το συνεχιζόμενο «αργό ρυθμό προόδου» τους τελευταίους μήνες και ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι ανεκτή, προτρέποντας τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, ιδίως στα ουσιαστικά θέματα, για να φτάσουν σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, βασισμένη σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

Όσο αφορά την κατάσταση επί του εδάφους, καλεί ξανά την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρ-κικές δυνάμεις να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του στρατιωτικού «στάτους κβο» στη περιοχή Στροβίλια, όπως ίσχυε πριν τις 30 Ιουνίου 2000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης